1 mai a fost ultima zi in care Ion Gavrila Ogoranu a putut fi alaturi de cei pe care i-a iubit cel mai mult: „fratii romani". La finalul unei grele suferinte, sufletul incercat al celui mai faimos luptator anticomunist s-a ridicat la cer.

Inca din primii ani de studentie, Ion Gavrila-Ogoranu s-a implicat in activitatile organizatiilor anti-comuniste studentesti si era membru in "Fratia de Cruce", care promovau spriritul national si credinta in Dumnezeu.

In noaptea de 15/16 mai 1948, jandarmii si politia au pornit la vanatoarea "fratilor", arestand peste 30 de studenti din camine, facultati sau de pe la gazde. Ion Gavrila-Ogoranu a reusit insa sa scape si a fugit in Muntii Fagaras, unde a pus bazele unui grup de rezistenta armata.

Avea sa afle mai tarziu ca fusese condamnat, in lipsa, la zeci de ani de munca silnica.

In curand, insa, aventura din munti avea sa devina o lupta pentru propria viata. Partizanii erau vanati de patrulele Securitatii, astfel ca-si puneau speranta in venirea americanilor. De altfel, Ogoranu a fost unul dintre cei care a incercat sa stabileasca legaturi cu acestia.

In 1955, atunci cand multe dintre gruparile de rezistenta au fost faramitate de tradari ori de ciocnirile cu jandarmii, Ogoranu s-a refugiat in localitatea Galtiu, din judetul Alba, in casa vaduvei unui fost coleg de liceu, Ana.

A stat ascuns 21 de ani, pana in 1976, cand a fost arestat la Cluj, pe strada Sindicatelor. Desi era condamnat la moarte, nu a fost executat. Nixon i-a prezentat lui Ceausescu o lista de romani de care SUA se interesa. Numele lui Ogoranu era pe acea lista, iar de atunci, Securitatea l-a lasat in pace.

Dupa Revolutia din 1989, s-a apucat sa-si scrie amintirile, publicandu-le in 7 volume intitulate "Brazii se frang, dar nu se indoiesc".

Badia Ogoranu a fost presedintele Partidului Pentru Patrie.

Cu toate ca avea lucrarea de diploma pregatita inca din 1948 ("Agricultura la munte"), abia acum a primit recunoasterea oficiala a anilor de studentie. "Eu, care eram decorat si rasplatit in strainatate, sa nu am parte de recunoastere aici, in tara mea...", si-a marturisit el, in final, framantarea.

Recent, Senatul USAMV Cluj a decis sa-i acorde lui Ion Gavrila-Ogoranu diploma de inginer agronom onorific, cu specializare in agricultura, pe baza examenelor promovate in perioada 1944-1948 si a activitatii in slujba poporului roman. Ogoranu a mai primit si medalia "Ad Gloriam Agriculturae" si, in mod simbolic, foaia sa matricola.

Ion Gavrila-Ogoranu s-a nascut in 1923 in satul Gura-Vaii, de la poalele Muntilor Fagaras, intr-o familie de tarani. A urmat scoala primara in sat, liceul la Fagaras si a facut armata la Campeni, Abrud si Campulung Muscel. A urmat cursurile Agronomiei din Cluj si ale Academiei Comerciale din Brasov.

Si-a scris "Amintirile din copilarie", un volum de povestiri ("Intamplari din lumea lui Dumnezeu") si un roman istoric-religios, "Iuda" si a povestit amanunte din lupta anticomunista in seria de romane „Brazii se frang dar nu se indoiesc".