Presedintele Traian Basescu ramane, in continuare, principalul generator de voturi al Aliantei Dreptate si Adevar, potrivit unui sondaj IMAS, citat de surse sociologice.

Cercetarea, realizata in ultima saptamana a lunii aprilie, pe un esantion de 1.240 de subiecti, cu o marja de eroare de +- 3 la suta, arata ca increderea populatiei in seful statului s-a reflectat si in intentia de vot pentru ADA, in timp ce increderea de care se bucura premierul Calin Popescu Tariceanu este mult sub cota lui Basescu, dar si a Aliantei.

Daca in prima luna a lui 2005, imediat dupa alegeri, popularitatea lui Traian Basescu depasea 70 de procente si cea a lui Tariceanu si a PNL-PD se situa putin sub acest prag, in aprilie 2006, increderea romanilor in presedinte a scazut pana in jurul valorii de 50 la suta, iar cea in premier - sub 30 de procente.

Alianta D.A. s-a mentinut, insa, la un nivel al intentiei de vot apropiat de "scorul" sefului statului. Potrivit sondajului IMAS, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri generale, liberalii si democratii ar aduna 43 la suta din sufragii, PSD - 24 de procente, PRM - 14, PNG si UDMR - cate sase. Restul optiunilor sunt impartite intre mai multe partide.

Evolutia intentiilor de vot pentru principalele partide politice in perioada ianuarie 2005 - aprilie 2006 arata un trend descendent pentru ADA, cu scaderi mai accentuate in septembrie anul trecut, cand aliatii au esuat in incercarea de a-l schimba pe Adrian Nastase de la presedintia Camerei.

Dar scandalurile matusa Tamara si Zambaccian au penalizat serios PSD in ochii electoratului marind semnificativ avantajul Aliantei in fata social-democratilor. Adrian Nastase a pierdut multe puncte comparativ cu Mircea Geoana, situandu-se in februarie si martie la cele mai scazute cote de popularitate.

Diferenta aritmetica intre intentia de vot pentru Alianta PNL-PD si PSD a scazut de la 47,4 la suta, in ianuarie 2005, la doar 21,7 procente luna trecuta.

>Seful statului, fara rival

Seful statului isi pastreaza o distanta mai mult decat confortabila fata de Mircea Geoana si Adrian Nastase la capitolul incredere.

Sondajul IMAS arata ca, in intervalul decembrie 2004 - aprilie 2006, Geoana si Nastase au scazut constant in preferintele electoratului, in timp ce Basescu s-a mentinut cu minimum 10 procente peste cei doi.

Articol integral in Adevarul