Un raport realizat de directorul de cercetare al Societatii Academice Romane (SAR), Sorin Ionita, arata ca, dincolo de luptele politice pe care le-a starnit, aplicarea cotei unice a condus la o crestere semnificativa a veniturilor bugetare.

Sunt insa criticate "lentoarea si lipsa de convingere cu care guvernul raspunde la criticile venite din tara si strainatate" pe tema cotei unice. "Pare ca nici el (n.n. guvernul) nu e convins ca a facut bine ce a facut (), lipsit, cum este, de un mecanism propriu de evaluare a politicilor pe care le aplica".

Ca argument, autorul studiului noteaza: "Cifrele de incasare demonstreaza ca reforma, chiar cu balbaielile discutate, a fost un succes chiar din primul an de aplicare".

"Starea naturala" a banilor in buzunare, nu la buget

In timp ce contribuabilii (in special, firmele) au ramas cu mai multi bani la dispozitie, procentul din PIB colectat la buget e acelasi ca inainte de reforma, ceea ce este apreciat drept "un mare succes".

Asta pentru ca, potrivit lui Sorin Ionita, "starea naturala a banilor castigati de mine este in buzunarul meu, nu la bugetul de stat, indiferent ce cred macroeconomistii preocupati de tot felul de echilibre".

Guvernului ii lipseste radicalismul

"Guvernul a balbait, in 2005, elemente importante ale cotei unice, precum impozitarea castigurilor personale din tranzactii la bursa, a celor din tranzactii imobiliare, regimul microintreprinderilor si leasingul".

Astfel ca, "daca reforma fiscala sufera de ceva, acesta nu este radicalismul, ci tocmai lipsa lui", conchide directorul de cercetare al SAR.

Articol integral in Adevarul