Populatia si firmele s-au imprumutat de la banci mult mai mult decat estimau expertii Bancii Nationale. Astfel, creditul neguvernamental era, la sfarsitul lunii martie, cu 51,7 la suta mai mare decat la finele aceleiasi luni a anului trecut, in timp ce estimarile oficiale la sfarsitul anului sunt de 30%.

Cel mai mult au crescut imprumuturile in moneda nationala , care au totalizat 33 de miliarde lei, acestea fiind mai mari cu 92,8% fata de trimestrul I din 2005. Chiar daca creditul in valuta s-a mai redus (ritm de crestere anualizat de 24,8%), el continua sa detina suprematia in finantarile companiilor.

Din totalul de 65,6 miliarde lei cat reprezinta totalul imprumuturilor la firme si populatie, finantarile in valuta acordate firmelor sunt de 22,8 miliarde lei, in vreme ce romanii s-au imprumutat de la banci cu 14,4 miliarde lei si cu circa 2,8 miliarde euro.

In tot acest timp, la 31 martie 2006, economiile romanilor au crescut cu numai 15,7 la suta (6,7 la suta in termeni reali) fata de 31 martie 2005, demonstrand inca o data ca Romania are o problema cu mecanismul de economisire.

Analistii spun ca schimbarea de politica monetara, odata cu majorarea dobanzii de referinta insotita de sterilizari consistente, a condus la un conflict intre scopul BNR de a reduce inflatia si cel de a stavili creditul in valuta.

Articol integral in Gandul