Aportul celor 10 noi membri intrati in UE in 2004, avand rate de crestere demne de "tigrii" asiatici, nu a avut efectele negative de care s-au temut unii analisti, ci, dimpotriva, a ajutat Europa sa faca fata provocarii globalizarii.

"Extinderea a fost un mare succes, nu numai pentru noii membri, ci si pentru cei vechi", afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Diferente majore

Deja puternica inainte de 2004, rata de crestere a tarilor care au aderat acum doi ani s-a accelerat dupa integrare. In trimestrul al patrulea al anului trecut, cand produsul intern brut al zonei euro inregistra o crestere de 1,4 la suta pe an, noii membri inregistrau cresteri de cateva ori mai mari - 11,1% in Estonia, 10,5% in Letonia sau 7,6% in Slovacia, conform Institutului Eurostat.

Aceasta crestere spectaculoasa a determinat o recuperare rapida a diferentelor de catre tarile saracite de decenii intregi de comunism. In Slovacia, spre exemplu, in numai doi ani, salariul mediu brut lunar a atins 540 de euro, inregistrand astfel o crestere de 25%.

Investitii masive in tarile din Est

Firmele din Occident care au investit peste 150 de miliarde de euro in Est, de la inceputul anilor ‘90, au gasit aici modalitati de a ramane competitive in fata concurentei globale, apreciaza Katinka Barish, economist-sef la Centrul pentru Reforma Europeana.

Articol integral in EVZ