Autoritatile incearca, marti, largirea bresei create in digul de la Bistret-Nedeia, judetul Dolj, avand in vedere faptul ca in localitatile Carna, Macesu si Plosca apele Dunarii sunt in crestere.

Localitatea Plosca a fost complet acoperita de ape, marti dupa-amiaza, dupa ce autoritatile nu au reusit sa creeze la timp o bresa suficient de mare care sa determine intoarcerea apelor revarsate inapoi in Dunare. Zeci de locuinte s-au prabusit si mii de oameni au fost evacuati.

Si localitatile Carna si Macesu sunt inundate in proportie de 50%.

Digul care apara localitatea Manastirea, judetul Calarasi, a cedat marti seara.

Luni noaptea echipele de interventie au creat doua brese, in stavilarele din zonele Chiselet-Manastrirea, judetul Calarasi si Bistret-Nedeia, judetul Dolj, pentru ca apa din incintele inundate sa se poata scurge inapoi in Dunare si sa nu inunde alte localitati.

Nivelul fluviului este cu peste 20 de centimetri mai mic decat in zonele inundate, conform Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

„Digurile vor mai fi sub presiune inca o luna. In zona marilor orase - Galati si Braila se prognozeaza ca in jur de 30 mai - 2 iunie sa intram sub cotele de inundatii.

Din aceasta cauza, am cerut autoritatilor sa monitorizeze digurile zi si noapte, pentru ca, in general, am vazut ca apar probleme cand apele incep sa scada", a afirmat ministrul Vasile Blaga dupa reuniunea de marti, a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Ministrul Administratiei si Internelor a precizat ca cea de-a doua viitura nu prezinta pericol daca digurile nu se surpa.

„Daca tinem cont ca astazi in zona Rast si in aval de Rast, debitul era cel de ieri - 13.300 metri cubi - si ca cei 400 de metri cubi nu pot aduce un aport de cota mai mare de 4 cm, asa-numita a doua viitura nu poate, in conditii normale, sa creeze probleme", a declarat ministrul Administratiei si Internelor.

Potrivit Ministerului Educatiei, raman in continuare inchise din cauza inundatiilor scolile din Macesu de Jos, Carna, „Ghe. Jienescu" Rast si gradinita din Bechet. Prescolarii din comuna Rast isi desfasoara activitatea in corurile din tabara.

In schimb la Calarasi, la Scoala din Chiselet au devenit disponibile patru sali de clase in care elevii invata in doua schimburi.

Pentru a veni in sprijinul cadrelor didactice si elevilor din judetele afectate de revarsarile Dunarii, conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii a declansat o campanie de strangere de fonduri si a pus la dispozitia celor interesati contul in lei cu numarul O97RNCB0080005630300028, deschis la Banca Comerciala Romana, sucursala Doamnei.

Localnicii din Rast, cei mai afectati de furia Dunarii, au decis, luni, stramutarea localitatii in locul pe care acum este amplasata tabara sinistratilor, in Dealul Boierului.

Hidrologii au anuntat ca Dunarea va creste din nou, saptamana viitoare, insa spun ca nu vor fi depasite cotele maxime inregistrate in luna aprilie. Prognozele hidrologice din tarile din amonte, Serbia, Muntenegru, Ungaria si Austria arata resteri de niveluri care vor fi simtite in Romania incepand cu data de 6 mai.

Potrivit ultimului bilant al autoritatilor au fost evacuati pana acum 16 366 de oameni. O treime au fost cazati in corturi, scoli, gradinite, spitale sau alte institutii, restul preferand sa mearga la rude sau la cunostinte.

Din cele 12 judete riverane Dunarii afectate de inundatii, cele mai multe persoane evacuate sunt din judetul Dolj - 8. 787 si din judetul Calarasi - 6 186.

156 de localitati au fost lovite de inundatii, 5 766 de gospodarii si 2 249 de case fiind in apa luni dimineata. 556 de case fusesera deja distruse, iar alte 135 erau in pericol de prabusire.

Apele revarsate ale fluviului au mai inundat 113 sedii de institutii, peste 500 de kilometri de drumuri si au rupt 45 de poduri.