In ciuda apatiei de la bursa, fondurile pe actiuni sint la moda, sectiunea care le include fiind printre cele mai consistente in familia UNOPC. Apar fonduri, dar si strategii noi, comisionul de subscriere fiind destinat stimularii agentilor de vinzari.

Lipsa de lichiditate a devenit cronica la bursa, in lipsa unor informatii noi, investitorii institutionali au plecat in vacanta, iar lumina au ramas s-o stinga micii speculatori autohtoni, obisnuiti sa plimbe intre ei pachetele de SNP, TLV, SIF, RRC. Pe strada fondurilor, lumea nu doarme insa, ba, mai mult, au aparut fonduri noi.

E vorba de Premio, un fond de actiuni administrat de CAIB Asset Management, o societate ce apartine HVB si care se va caracteriza printr- o strategie mai degraba conservatoare. De altfel, CAIB lansase relativ recent un fond de obligatiuni externe (Europa obligat iuni) si preluase doua fonduri administrate anterior de Quadrant (e vorba de Stabilo si Integro).

Premio, fondul de actiuni lansat recent de CAIB, este al noualea cu acest profil de pe piata si aduce citeva noutati interesante. I n primul rind, o strategie mai agresiva de vinzari si o modalitate ingenioasa de a motiva agentii. Fondul, care este distribuit prin reteaua HVB, a introdus un comision de subscriere, destul de rar intilnit in piata, cu ajutorul caruia spera sa dinamizeze vinzarile.

Practic, in loc sa platesca comision de rascumparare, investitorul achita 3% la inceput si se poate retrage apoi oricind, fara a mai fi taxat. Asta creeaza un oarecare handicap fata de fondurile care au la rindul lor comisioane «0» la rascumparare dupa o anumita perioada, in care descurajeaza dezinvestirea, dar in schimb nu au comision de subscriere.

Solutia este insa singura in masura sa ajute piata fondurilor sa se extinda, dupa modelul societatilor de asigurari unde comisionul agentului poate atinge si 80% din prima platita in primul an, in cazul unei asigurari de viata.

Premio are un comision de administrare de 0,3% din activul net perceput lunar (similar mediei din piata) si a introdus, tot in premiera, un target de performanta, administratorii propunindu-si sa depaseasca o combinatie dintre BET si BET-FI (55% BET).

Ceva similar exista doar in cazul investitiilor consiliate de KTD Invest, unde societatea percepea un comision de succes numai daca randamentul portofoliului depasea de doua ori inflatia.

Bancile s-au inghesuit in ultimul an sa intre pe piata fondurilor, alaturi de HVB, deschizatori de drum fiind Banca Transilvania (cu doua fonduri de actiuni, BT Maxim, deschis, si BT Expert, fond inchis, plus unul diversificat BT Clasic), Bancpost (un fond monetar-Bancpost Plus si unul diversificat Bancpost Active Balanced), BCR (BCR Expert, fond de actiuni) si BRD (Concerto, fond diversificat).

Societatea de administrare detinuta de BCR ocupa primul loc pe segmentul fondurilor deschise, cu o cota de piata de peste 20%. Dintr-un total de 459 milioane lei, cit reprezentau activele fondurilor deschise, BCR Asset Management gestiona, la finele lunii martie, active de aproximativ 93 milioane de lei.

Trebuie sa remarcam ca evolutia buna a bursei din ultimii ani nu s-a simtit foarte mult in ponderea fondurilor mutuale in activele financiare ale populatiei, in 2005 aceasta majorindu-se cu numai 0,1%, de la 0,3% la 0,4%.

Asta in conditiile in care administratorii au o oferta bogata pe acest segment (9 fonduri de actiuni), iar lipsa de cunostinte financiare a majoritatii popula- tiei si diversificarea portofoliilor ar fi trebuit sa fie atuurile fondurilor.

I n ceea ce priveste statele din regiune, dupa cum se arata intr-un studiu privind comportamentul investitional realizat de Unicredit Group, ponderea medie a plasamentelor in fonduri ajunge la 10%, cel mai bine stind Slovacia, unde fondurile reprezinta 17% din totalul activelor financiare ale populatiei.

In regiune, prima optiune pentru cei care vor sa puna un ban de-o parte ramine depozitul la termen, in moneda nationala sau valuta.

Peste jumatate din sumele economisite sint directionate spre banci, campionii pruden- tei fiind bulgarii (67%). De asemenea, sintem sub media statelor din ECE in ceea ce priveste ponderea plasamentelor in asigurari (4% fata de 5,2%).

I n ultimul an, cea mai mare crestere la nivelul fondurilor mutuale au avut-o fondurile diversificate, care au cistigat la capitolul cota de piata 14%, urmate de fondurile de actiuni (+9%). I n urma scaderii acentuate a dobinzilor, fondurile monetare au pierdut aproape jumatate din cota de piata si au ajuns la 27%.

Cum fondurile diversificate au plasamente variate si o buna expunere la bursa, performantele in ultimele 12 luni sint foarte apropiate de cele ale fondurilor pe actiuni si mult peste cele realizate de fondurile de obligatiuni sau de cele monetare.