Spre deosebire de pietele mature, in Romania dar mai ales in Bucuresti evolutia accentuata si interesul pentru piata imobiliara in general intalnita mai ales la pietele europene s-a suprapus cu procesul de transformare accelerata a sistemului economic, fapt ce a generat numeroase oportunitati de a investi pe fondul unei piete ce devine din ce in ce mai predictibila.

Oferta pe piata din Bucuresti ramane compusa din parcele mici de teren 200-1000 mp situate in toate zonele, dar cu precadere in zonele rezidentiale consecrate.

La polul opus se afla suprafetele semnificative de teren obtinute in principal ca urmare a reconversiei unor spatii cu destinatie industriala din interiorul orasului, suprafete cuprinse intre 2000 si 100.000mp.

Cererea pentru locatii are in momentul de fata o structura normala. Daca in urma cu 1-2 ani majoritatea achizitiilor (80-85%) se realizau cu scopul specualarii ulterioare, in prezent principalii cumparatori fac achizitii in scopul dezvoltarii imobiliare (aproximativ 70-75%).

Sunt vizate in principal locatiile din zona ultracentrala pentru dezvoltarile comerciale si rezidentiale. Aceste dezvoltari sunt insa de dimensiuni reduse, intrucat locatiile pentru dezvoltarile semnificative sunt aproape inexistente.

Dezvoltatorii mari si-au indreptat atentia spre zonele centrale din Bucuresti, dar si spre zonele considerate pana in urma cu 3-5 ani periferice, dar care datorita dezvoltarii orasului au capatat o importanta deosebita (Zona Vest: Militari, Drumul Taberei, Zona Nord: Baneasa - DN1, Bucurestii Noi, Barbu Vacarescu-Petricani, Sos. Pipera; Zona Est: Pantelimon, Titan).

Un alt motiv al interesului pentru aceste zone il reprezinta posibilitatea dezvoltarilor rezidentiale pentru clasa medie, dar si dezvoltarile de birouri de clasa A si B tot mai solicitate pe fondul cresterii accentuate a preturilor in zonele ultracentrale si central-nord.

In aceste conditii cresterile de preturi au fost mai spectaculoase in zonele semicentrale (aproximativ 80-100%), dar constante in zonele consecrate ultracentrale si de nord (50-60%).

Un element de maturitate si normalitate il constituie inceputul evaluarii de comun accord atat de catre vanzatori cat si de catre cumparatori al pretului, in functie de indicatorii de urbanism singurul factor de negociere fiind influenta factorului de risc.

Zonele limitrofe Bucurestiului au in continuare cresteri peste media pietei, insa strict conditionat de dezvoltarile infrastructurii, dar si a suprastructurii. Astfel sunt zone in care preturile vor avea cresteri de peste 100-200%, dar in stransa legatura cu investitiile sigure ce urmeaza a fi realizate.

Orasele de prim rang din Romania vor prelua tendinta de la nivelul capitalei in ceea ce priveste aparitia de noi centre de interes raportate la investitiile majore in curs de dezvoltare si a celor certe anuntate in piata.

Aceste orase vor permite in paralel si achizitii speculative intrucat pietele locale nu au ajuns la nivelul de maturitate in care ponderea achizitiilor speculative sa fie inferioara celor in scopul edificarii.