Patru mari orase germane au gazduit intre 28 aprilie si 1 mai spectacolul „Uzina de placeri S.A." de Valentin Nicolau cu actorii Teatrului „Constantin Nottara" din Bucuresti. Primul turneu de amploare in Germania la Frankfurt, Stuttgart, München si Augsburg a fost realizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Bucuresti in colaborare cu Asociatia romano-germana A.I. Cuza de la Heidelberg.

Dupa succesul - intensiv recenzat si de presa germana - din octombrie-noiembrie 2005 cu Festivalul George Enescu la Berlin, Mannheim si Heidelberg, cele doua institutii culturale continua colaborarea rodnica.

Afluenta publicului la tragi-comedia „Podul" de Paul Ioachim in turneul german al Teatrului National I.L Caragiale din 2004 (cu Horatiu Malaele in rolul principal), a determinat Teatrul International din Frankfurt - sponsorizat, printre altele, de municipalitatea orasului - sa se asocieze la actualul proiect.

Publicul din sala arhi-plina de 200 locuri a aplaudat la scena deschisa actorii Virgil Ogasanu, Crenguta Hariton, Lucian Ghimisi si Ilie Anda.

"Mirajul Bingo la televiziune: te uiti si castigi!"

„Mesajul piesei este aceasta singuratate de care sufera lumea in Romania. Piesa arata mai multe tipuri de singuratate, prima fiind cea metafizica a individului vizavi de societate. In special a omului batran, uitat, abandonat si aruncat la cos", ne spune maestrul Virgil Ogasanu (n. 1940) dupa spectacol, in loja unde ne-a acordat un interviu.

Singuratate datorita si schimbarilor social-politice de dupa 1990, prin aparitia manifestarilor necontrolate ale capitalismului salbatic?

„Asta e alta singuratate, e o singuratate feroce, una de jungla. Eu as spune chiar singuratatea intelectualului. Pentru ca exista aceasta drama traita de marile personalitati ale culturii noastre, care la ora actuala sunt uitate.

Ele sunt inlocuite cu „inlocuitori". Ca pe vremuri, cand lipsea cafeaua si era inlocuita cu „nechezol", cam asa..."

Acest lucru se manifesta foarte clar la televiziune „unde vedem intr-adevar foarte multe surogate". Ca de pilda mirajul „castigului Bingo" dupa care alearga tanarul chirias din piesa: „Idealul natiunii, miliardul! Te uiti si castigi!"

Virgil Ogasanu, Crenguta Hariton si Lucian Ghimisi

Totusi piesa scrisa de Valentin Nicolau, creatorul editurii Nemira, fost director la Televiziunea Romana (2002-2004), afirma Virgil Ogasanu, are o nota optimista. Singuratatea este intrerupta de „vizitatorul" care aduce o nota de speranta si arata ca lucrurile se pot schimba...

„Uzina de placeri S.A.", in regia lui Alexandru Berceanu cu o scenografie originala de Ina Isbasescu a fost realizata dupa piesa „Ca zapada si cei doi" de Valentin Nicolau. A avut premiera la „Teatru Nottara" in 2002, rolul batranului fiind interpretat pana astazi exclusiv de maestrul Virgil Ogasanu.

"Odiseea pe Dunare" cu ocazia aderarii Romaniei in Uniunea Europeana

Dupa turneul din 2001 pe Marea Mediterana realizat atunci de compania Bulandra - in colaborare cu „Teatrul Toursky" din Marsilia - Mircea Diaconu, directorul teatrului Nottara (prezent in actualul turneu din Germania) a prevazut un proiect cultural original si de mare amploare.

Virgil Ogasanu: „ Sub titlul „Odiseea pe Dunare" vrem sa facem impreuna cu Bulgaria un teatru flotant, care sa porneasca din Braila. Vom avea spectacole in toate capitalele de pe Dunare, la: Belgrad, Bratislava, Budapesta si Viena. In aceste centre culturale vor avea loc spectacole de teatru, expozitii, conferinte.

Dunarea are o istorie care ne leaga de Europa, de pilda Panait Istrati, Joahann Strauss...Se vor implica Centrele Culturale din Bulgaria si toate celelalte din capitalele enumerate si ambasadele romane.

Ideea a fost expusa Ministerului Culturii si imbratisata de ei. Speram ca si Presedentia si Primaria Bucurestiului ne vor ajuta financiar. In acest proect se se vor implica din nou francezii, continuand astfel traditia din 2001."