Singura solutie a Uniunii Europene este suspendarea negocierilor cu Serbia, deoarece autoritatile de la Belgrad nu au cooperat cu Tribunalul Penal International pentru arestarea lui Ratko Mladici, a declarat, marti, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, citat de Afp.

Olli Rehn a lasat sa se inteleaga ca va decide, miercuri, dupa o consultare cu procurorul TPI, Carla Del Ponte privind cazul Ratko Mladic, suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana.

"Nu ne ramane alta optiune decat suspendarea negocierilor cu Serbia", a declarat oficialul european.

Olli Rehn a spus ca "faptele sunt suficient de clare. Ratko Mladici nu se afla la Haga si in opinia noastra nu exista o cooperarea deplina cu Tribunalul din partea Serbiei" dar a adaugat ca se va consulta totusi cu Carla Del Ponte.

Vicepremierul sarb Miroljub Labus, a calificat mesajul comisarului european foarte clar: " daca in urmatoarele 24 de ore nu intervine o deplina colaborare a Serbiei cu TPI, urmatoarea runda de negocieri, prevazuta pentru 11 mai, nu va mai avea loc".

Declaratiile vin cu doar o zi inaintea prezentarii de catre Comisia Europeana a raportului privind gradul de cooperare a Belgradului cu TPI. Carla Del Ponte si-a exprimat speranta ca Uniunea Europeana sa adopte o atitudine ferma in privinta Serbiei.

"As aprecia daca UE ar avertiza Belgradul cu suspendarea negocierilor in caz ca Mladici nu va fi predat (...). Vom vedea maine (miercuri - n.r.) daca l-au prins si l-au arestat", a declarat Carla Del Ponte.

Ultimatumul dat de Uniunea Europeana Serbiei pentru predarea fostului comandant al sarbilor bosniaci, Radko Mladic a expirat duminica, 30 aprilie.

Uniunea Europeana a amenintat ca va suspenda convorbirile si va restrange relatiile cu Serbia, daca Begradul nu-l preda pe generalul Mladic Tribunalului Penal International de la Haga.

Erou pentru sarbi, pus sub acuzare pentru crime de razboi de Tribunalul Penal International, Mladic a fost poreclit "macelarul din Balcani" pentru rolul jucat in timpul razboiului din Bosnia. Radko Mladic este acuzat pentru masacrul de la Srebrenica, cand au fost ucisi 8 000 de musulmani, pentru asediul orasului Sarajevo si pentru capturarea fortelor ONU.