In cel mult noua ani, varsta de pensionare a romanilor va fi "indexata" treptat, pana va atinge nivelul din Uniunea Europeana. Practic, perioada de munca a salariatilor va creste cu cateva luni bune pe an, pana la atingerea varstei standard, de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, in 2014. Din 2015, varsta de pensionare si stagiile de cotizare se vor stabiliza.

UE ar fi dorit o crestere mai rapida a varstei de pensionare, dar conditiile de munca din Romania ultimilor decenii au fost cu mult mai grele decat cele europene. Asa ca, oficialii UE au fost nevoiti sa accepte intervalul 2005-2014 pentru a ne alinia pensionarii la ai lor. Atentie insa: nu puteti iesi la pensie daca nu ati implinit macar stagiul minim de cotizare.

In schimb, asiguratii care au stagiul complet de cotizare se pot pensiona mai devreme cu pana la cinci ani.

"Tinerii" varstnici ai Romaniei

Sistemul de pensii devine mai deficitar cu fiecare an care trece, potrivit datelor existente la Casa Nationala de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS).

Situatia este cu atat mai "albastra" cu cat Romania detine una dintre cele mai tinere populatii pensionare din Europa. La noi, varsta medie, reala - deci, efectiva de pensionare - nu depaseste 54 de ani, indica statisticile CNPAS.

Si asta desi varsta standard de pensionare in momentul de fata este mult mai ridicata - 62 ani si 10 luni, barbatii, si 57 ani si 10 luni - femeile.Motivul principal este numarul mare de pensionati pe caz de boala - aproape 20% din totalul celor sase milioane de pensionari.

Speranta de viata a cetatenilor Romaniei este in crestere usoara, la barbati fiind aproximativ 68 de ani, iar la femei - cu putin peste 75 de ani. Si speranta de viata a pensionarilor este mai mare de la an la an, potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale, Mihai Constantin Seitan.

"In acest moment, perioada medie de viata dintre data pensionarii si cea a decesului este de 14 ani si sase luni, in crestere cu sase luni fata de anul precedent", explica Seitan.

"Inechitate intre generatii"

In Romania, rata medie de inlocuire a salariilor prin pensii (considerata ca raport intre pensia medie din sistemul public si castigul salarial mediu net pe economie) s-a redus permanent in perioada 1991-2003, de la 43,95% la 30,61%, ceea ce reflecta o mare inechitate intre generatii.

"In tarile dezvoltate, rata de inlocuire a salariilor prin pensie este situata intre 50-75%, dar aceste procentaje pot fi si mai mari, in special in tarile in care sistemele de pensii sunt structurate pe mai multe componente, operand pe piata si sisteme private de pensii", se arata intr-un studiu realizat de Stefana Aghergheloaie, secretar general al CNPAS.

Daca reforma sistemului de pensii nu se va realiza in mod serios cu cresteri de contribuabili, in zece ani se va ajunge la un nivel de deficit foarte mare al sistemului - si care trebuie acoperit din PIB.

Practic, din cauza si a altor necesitati ale bugetului de stat care conduc la deficitul general, oficialii CNPAS iau foarte in serios pericolul incapacitatii de plata a pensiilor, care s-ar putea face simtit in deceniul urmator.

Viitor sumbru pentru actualii contribuabili

Si prognoza demografica pe termen lung pentru Romania este una foarte pesimista. Daca in 2005, aproximativ 18% din totalul populatiei avea peste 65 de ani, in 2020 procentajul acestei varste va creste la 30%. Iar in 2050, jumatate din populatie va avea peste 65 de ani.

Chiar daca natalitatea a crescut cu cateva procente in ultimii doi ani, viitorii salariati nu vor fi suficienti pentru a influenta in mod pozitiv tendinta de imbatranire a populatiei.

Articol integral in EVZ