La doi ani de la extinderea istorica a Uniunii Europene spre estul batranului continent, instalatorul polonez merge mai departe. Simbolul lucratorilor est-europeni, care vin in vestul bogat in cautarea unui loc de munca, are acum mai multe optiuni, in conditiile in care UE si-a deschis, macar partial, usile.

Sapte dintre cei 15 membri vechi ai UE au ridicat total restrictiile aplicate muncitorilor din estul UE si alti trei au ales sa isi flexibilizeze legislatia. Ceilalti ezita sau amana acest moment inevitabil.

Comisia Europeana, care a presat indelung statele membre sa ia o decizie in favoarea mobilitatii fortei de munca, a salutat progresul facut in acest sens.

"Este un adevarat succes, in conditiile in care nimeni nu s-ar fi asteptat, cu cateva luni in urma, ca jumatate din aceste tari sa isi ridice restrictiile", a declarat comisarul european pentru ocupare, Vladimir Spidla, citat de EUObserver.

Un pas inainte

Marea Britanie, Irlanda si Suedia au fost singurele tari din grupul celor 15 care si-au lasat granitele deschise de la bun inceput pentru muncitorii din state care au aderat la UE in 2004. Asa cum au aratat rapoartele ulterioare, spre multumirea oficialilor Comisiei Europene, migratia fortei de munca a fost pe deplin controlabila si a adus beneficii economice celor trei tari.

Pe parcursul ultimelor luni, Grecia, Spania, Finlanda si Portugalia au decis, la randul lor, sa ridice total restrictiile aplicate esticilor. Oficialii de la Paris au anuntat Bruxelles-ul ca, pentru inceput, restrictiile vor fi ridicate in sapte domenii-cheie, printre care se numara constructiile si agricultura, transportul sau asistenta sociala si sanitara.

O strategie asemanatoare, de selectare a domeniilor confruntate cu lipsa de lucratori la nivel national, va fi aplicata de Luxemburg si Belgia.

Atat Germania, cat si Austria, dar si Danemarca vor mentine barierele la locul lor, primele doua sugerand chiar ca ar putea face uz de acest drept pana in 2011. Berlinul, scrie Euractiv, a invocat rata ingrijoratoare a somajului, inregistrata in special in landurile care se invecineaza cu Cehia si Polonia.

Oficialii austrieci au admis ca nivelul somajului nu este ridicat, dar au apreciat ca previziunile pe termen lung nu arata asa de bine. Italia, scrie EUObserever, a decis la randul ei sa mentina restrictiile pana in 2009, iar Olanda a amanat o decizie in acest sens pana spre sfarsitul anului.

Articol integral in EVZ