Liberalii au dovedit ieri maxima indulgenta posibila fata de colega lor Norica Nicolai, scrie Cotidianul. Norica Nicolai, la cererea lui Tariceanu, si-a cerut scuze public, in scris, citim in EVZ. Senatul a "infiat-o" pe nepoata Noricai, titreaza Romania Libera. Codul Penal prevede sanctiuni clare pentru „nepoata" si senatoare, scrie Gandul. „Nepoata" Noricai este prietena intima a lui Theodor Melescanu, a declarat Vadim Tudor, citat de Averea. Dupa incidentul "Nepoata" din Senat, deputatii au propus folosirea amprentei digitale sau vocale ca modalitate de identificare a parlamentarului care voteaza, scrie Jurnalul National.

Matusica Norica, iertata exemplar

Presedintele PNL a iertat-o pe Norica Nicolai, care si-a plimbat rudele prin Senat, la fel cum a tolerat si iesirile lui Ludovic Orban. De un cu totul alt tratament a beneficiat in decembrie anul trecut deputatul Cristian Boureanu, care a primit un an suspendare din PNL.

Primii doi sint insa apropiatii lui Tariceanu, virfuri de lance in razboiul cu Traian Basescu, iar Boureanu este perceput ca facind parte din „tabara" Cotrocenilor. Tot ieri, la Senat, Vadim Tudor a transformat-o, in stilu-i cunoscut, pe nepoata in amanta lui Melescanu.

Si senatorii, la fel ca si liberalii, au sarit in apararea Noricai Nicolai, au aruncat vina pe ziaristi si au pasat cazul la o comisie.

Integral in Cotidianul

Norica n-a patit nimica

Norica Nicolai a scapat deocamdata cu fata curata, dupa ce si-a adus nepoata sa o ajute la votarea legilor din Senat.

Nicio sanctiune nu a dictat deocamdata conducerea Senatului sau liderii PNL. Biroul Permanent al Senatului a trimis cazul la Comisia juridica care, in termen de o saptamana, trebuie sa faca un raport in baza caruia sa se ia o decizie.

Norica Nicolai, la cererea lui Tariceanu, si-a cerut scuze public, in scris, intrucat ieri nu a fost prezenta la Senat. Ea si-a explicat lipsa prin unele probleme de sanatate, pe care le pune tocmai pe seama incidentului petrecut.

Acestea constau in "cardiopatie ischemica si angor", pentru care Nicolai se ofera sa furnizeze certificatele medicale.Senatorii de la toate partidele politice au facut zid in jurul Noricai Nicolai. Colegul sau Paul Pacuraru (PNL) nu vede nicio infractiune in fapta acesteia.

"A fost o neglijenta. Asta e! S-a intamplat, e vinovata. Dar in absenta elementului de infractionalitate si de intentionalitate, nu poate fi vorba de sanctiune", a declarat Pacuraru.

Integral in EVZ.

Lacrimi pentru "sarmana" colega

Discutiile de ieri din forul de conducere al Camerei Superioare au fost oricum mai mult o formalitate, deoarece toti participantii erau hotarati dinainte sa inceapa sedinta sa-si ierte colega. Ca asa stau lucrurile s-a dovedit si in plen, cand mai multi alesi, atat de la putere, cat si de la opozitie, s-au grabit la tribuna pentru a vorbi in favoarea Noricai Nicolai.

S-a mers pana acolo incat pesedistul Adrian Paunescu mai avea un pic si chiar varsa o lacrima pentru "sarmana" colega "calcata in picioare" de presa.

Integral in Romania Libera.

Codul Penal prevede sanctiuni clare pentru „nepoata" si senatoare

Asa cum demonstram inca de saptamana trecuta, incidentul din Senat ar putea avea si urmari de natura penala.

Astfel, folosind cartela de vot - care este un instrument oficial, ce poate fi folosit doar de catre parlamentari in nume propriu - nepoata doamnei Norica Nicolai nu numai ca a votat, exercitand o atributie care nu ii era specifica, dar a produs si o consecinta, concretizata in rezultatul votului.

Descrierea de mai sus se suprapune definitiei date in Codul Penal infractiunii de uzurpare de calitati oficiale: „Folosirea fara drept a unei calitati oficiale, insotita sau urmata de indeplinirea unui act legat de acea calitate, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda".

De asemenea, inclusiv atitudinea pasiva si indiferenta a celor doi parlamentari implicati in aceasta poveste ar putea avea un nume penal, respectiv neglijenta in serviciu.

Potrivit Codului Penal, aceasta fapta este descrisa astfel: „Incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unei autoritati sau institutii publice sau al unei persoane juridice

de drept public ori o paguba in patrimoniul acesteia sau o vatamare importanta a intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amenda".

Pornind de la acest text, s-ar putea interpreta ca atat doamna senator, dar, mai ales, colegul dansei au dat dovada de neglijenta in serviciu, fiind vorba de neindeplinirea unei activitati de serviciu (sau indeplinirea defectuoasa a acesteia), respectiv exercitarea directa a votului.

In ceea ce priveste consecinta directa a acestei fapte, ea ar putea consta in - potrivit aceleiasi definitii - cauzarea unei tulburari insemnate bunului mers al unei autoritati sau institutii publice, in cazul nostru - Senatul Romaniei.

Integral in Gandul