Un avion Airbus A 320 cu 113 persoane la bord, intre care cel putin 6 copii s-a prabusit marti noaptea, in Marea Neagra, la 6 km de statiunea rusa Soci. Nu exista supravietuitori.

Aparatul era folosit din 2004 de compania Armavia, cea mai mare din fosta republica sovietica Armenia si plecase din capitala tarii, Erevan, spre Soci.

Avionul a disparut de pe ecranele radar cu putin timp inainte sa aterizeze, in jurul orei locale 2.15 (1.15, ora Romaniei) pe aeroportul Adler, aflat in apropierea orasului rus Soci. Controlorii de trafic aerian au spus ca nu au primit nici un semnal de alarma din partea pilotilor.

Echipele de salvare au recuperat pana acum 25 de cadavre, a anuntat ministrul rus pentru situatii de urgenta, Oleg Grekov, citat de agentiile internationale de presa.

Potrivit Interfax, echipele de salvare sosite la fata locului au gasit bucati de corpuri umane, resturi ale aparatului prabusit, bagaje, veste de salvare si o pata mare de ulei pe mare.

Autoritatile ruse au trimis de la Moscova, miercuri dimineata, un avion special cu echipe de scafandrii pentru ca adancimea marii in locul unde s-a prabusit avionul este de 80 m.

Operatiunile de cautare ale echipelor de salvare care se desfasoara cu zeci de ambarcatiuni si elicoptere sunt ingreunate de vremea ploioasa.

Un oficial al companiei armeniene Armavia citat de agentiile internationale de presa a declarat ca avionul s-ar fi putut prabusi din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Potrivit acestuia, echipajul ar fi renuntat in ultima clipa sa aterizeze din cauza vizibilitatii reduse.

Ulterior, cand i s-a comunicat ca vizibilitatea s-a imbunatatit ar fi incercat o a doua apropiere de aeroport pentru aterizare, moment in care s-a produs catastrofa.

Familiile victimelor au plecat, miercuri dimineata, cu un avion din capitala Armeniei spre locul dezastrului, scrie Interfax.

Pe de alta parte, un alt oficial al companiei aeriene armene care opera cursa, citat de agentia Reuters, a anuntat ca avionul se afla in perfecta stare de functionare, iar echipajul era instruit corespunzator.

Pasagerii erau in majoritate cetateni armeni, insa in avion se aflau si 23 de turisti.

Adjunctul procurorului general rus, citat de France Presse, a anuntat ca

pana in prezent, nu exista elemente care sa confirme un atac terorist la bordul avionului.

Biroul francez de ancheta si analiza (BEA)a anuntat ca va trimite o echipa la Soci, care va ajuta la stabilirea cu exactitate a cauzelor accidentului aviatic.