Preambul: In revista Saptamana Financiara s-a publicat un articol despre afacerile clanului Awdi, care detine compania de difuzare a presei Rodipet S.A. Imediat, Mohamad Awdi a cerut sa se intalneasca cu conducerea revistei si cu autorul articolului. Nereusindu-i rendez-vous-ul fortat, a recurs la o metoda mai sigura: a blocat difuzarea revistei, dupa cum au constatat managerii acesteia.

Cum s-a ajuns la un asemenea control al presei si cine-i responsabil de o asa daravera, cititi mai jos.

Un alt arab strategic PSD, calare cu guru pe difuzarea presei

Prietenia cu lumea araba, impusa de Ceausescu, si-a aratat roadele din plin dupa Revolutie. Baietii nostri cu ochi albastri au inceput sa faca si altceva decit schimb de informatii cu baietii lor, mirosind finut a oaie si a parfum Aramis, veniti la studii la Rumania. Securistii si arabetii au inceput sa faca afaceri.

Asa au aparut investitorii strategici, afaceristi de tip Omar Hayssam, primul pesedist din istorie care nu numai a furat, ci a si rapit. Pe linga Omar, PSD-ul a avut imbarligaturi suspecte si cu alti arabi, la fel de dubiosi, cum este libanezul Hassan Awdi, banuit de serviciile secrete ca are relatii financiare cu Hezbollah-ul.

Despre Hassan Awdi si afacerile sale nu se prea audi

in presa romaneasca, fiindca a avut inspiratia sa cumpere Rodipetul, care in 2003, la data privatizarii, era cea mai mare companie de difuzare a presei din Romania.

Sa dai pe mina unui arab o astfel de societate, de interes national, care poate paraliza presa scrisa, miroase nu numai a oaie si a parfum Aramis, ci si a spaga neaos romaneasca! Privatizarea Rodipet-ului, nasita de Ovidiu Musetescu, seful APAPS, e mai mult decit suspecta.

Bina sa gumbere la Rodibet,

Awdi a avut si alte relatii gontragduale gu acelasi Rodibet. Sbre exemblu, in 1997, firma lui Hassan, Bueno Corporation a semnat un gondragt cu Rodibet SA, in urma la care Rodibet a devenit datoare batru milioane de dolari la firma lui Awdi.

Iar in 1998, Supremo Corporation ( pentru cititorii de limba araba, Subremo Corboration), tot firma de-a lui Awdi, face un alt gondragt cu Rodibet, de gomergializare gartele telefonice. Gomision agordat de Awdi la Rodibet a fost de 5-7%, desi gomision bracticat la momentul respegtiv be biata era de minim 10%.

Mai intii, deci, Awdi a adus in faliment

Rodipetul, ca sa-l poata gumbara in 2003 lejer, prin Magnar System Com, cu bretul de abroximativ doua miliarde de lei. Pretul e derizoriu, desigur, si la el se adauga clauze contractuale extraordinare, cum sta bine unor societati ajunse in pragul falimentului.

S-au anulat prin privatizare obligatiile pe care Rodipetul le avea fata de RAAPPS (APAPS) si, o data cu ele, s-au dat scutiri de la plata majorarilor, dobinzilor, penalitatilor aferente obligatiilor; s-au stins datoriile bugetare neachitate la data transferului de proprietate; si, mai ales, s-a dispus concesionarea pe o perioada de 49 de ani, de catre stat, catre compania Rodipet, a terenurilor

pe care sint amplasate chioscurile acesteia. In privinta datoriilor bugetare scutite de plata, cuantumul acestora nu s-a stiut la data semnarii contractului. Awdi a platit deci doua miliarde de lei (vechi) si a primit cadou scutiri de plata necunoscute, misterioase, probabil de citeva ori mai mari. Dar cea mai interesanta in contract e clauza de concesionare a terenurilor.

E complet ilegala, intrucit RAAPPS nu avea competenta sa concesioneze terenuri ce nu-i apartineau, care erau in proprietatea statului si a administratiilor locale. In spatele acestei clauze ilegale de concesiune s-a aflat pesedistul Ovidiu Musetescu, seful APAPS in acea perioada. A fost nevoie insa de foruri mult superioare pentru ca ilegalitatea sa devina perfect legala.

De aceea s-a implicat profund chiar Parlamentul Romaniei, in majoritate pesedist, care a dat Legea 442, la finele mandatului din 2004, prin care i s-au concesionat arabului Awdi terenurile rivnite. Problemele nu s-au stins cu aparitia legii special ticluite. Fiindca, sa vezi dandana, din 2004, autoritatile locale sint si altfel decit pesediste, in anumite regiuni.

Si nu au acceptat concesionarea frauduloasa, au refuzat sa-i puna pe tava libanezului terenurile pe care Rodipetul are chioscuri.

In apararea lui Awdi a sarit... Clubul Roman de Presa,

organizatie non-guvernamentala, in care sint grupate mai multe trusturi de presa si de interese, "care isi propune sa participe activ la imbunatatirea calitativa a presei romanesti si la crearea unui mediu de afaceri favorabil companiilor mass-media".

Chiar de la privatizare, C.R.P.-ul a semnat un protocol dibaci cu firma lui Hassan Awdi, in care se prevede ca " Magnar System Com constituie dreptul de preemptiune Clubului Roman de Presa, in situatia in care va decide instrainarea de actiuni.

Astfel, Clubul Roman de Presa va avea prioritate de dobindire a actiunilor a caror instrainare se decide." La schimb, " Clubul Roman de Presa va sustine Rodipet SA in initiativa obtinerii de concesiuni pe termen de 49 de ani pentru amplasamentele chioscurilor existente." Asadar, in termeni voalati, s-a pus la cale un troc prin respectivul protocol: Clubul Roman de Presa, institutiile de presa

inscrise in el, se angajau sa sustina smenul lui Awdi, iar Awdi se angaja sa-i rasplateasca cu actiuni. Fiind vorba de actiuni la o companie de care depinde profitul presei, nu putea sta pe margine nici cel mai crincen presar din zilele noastre, presedintele CRP-ului.

S-a incruntat, i s-a zbarcit si i s-a inrosit de manie chelia, mai ceva ca pielea unui Chaw-Chaw fiert in bain-marie, la aflarea vestii ca autoritatile locale se opun anormalitatii.

Da, probabil