Oamenii din localitatile riverane Dunarii stau in continuare cu teama ca apele le-ar putea inunda locuintele. Genistii incearca joi sa mai faca doua brese in digul de la Nedeia, pentru ca apa acumulata in zona Bistret-Nedeia-Jiu sa se poata varsa inapoi Dunare.

Miercuri, echipele de specialisti au spart pentru a patra oara digul de la Nedeia, pentru ca a determina apa acumulata in zona Bistret-Nedeia-Jiu sa se intoarca in Dunare.

Intre timp in Dolj, la Macesu de Sus, apele cresc in continuare.

Autoritatile spera ca apele provenite din incintele inundate de la Manastirea, Chiselet si Spantov, din judetul Calarasi, se vor opri in digul consolidat de la Ulmeni si astfel inundatiile vor ocoli localitatea Oltenita.

Autoritatile din judetul Calarasi raman in alerta dupa ce miercuri a cedat digul din dreptul comunei Dorobantu, iar apele ameninta sa inunde localitatea. In judet, a cedat si digul de la Tatina.

Autoritatile locale au declarat ca situatia este mentinuta sub control.

Marti seara, digul de la Manastirea cedase sub presiunea apelor. Populatia din zona a fost deja, evacuata.

Intre timp, la tabara din Rast, judetul Dolj, au aparut primele cazuri de raie si paduchi. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a atras atentia ca cei aflati in tabara trebuie sa respecte normele elementare de igiena.

Directia Apelor Jiu a anuntat ca au fost afectate de inundatii 16 localitati doljene. 8.178 de persoane au fost evacuate, sute de case au fost distruse, mii de hectare de teren se afla sub ape. Sunt afectate, de asemenea, cinci drumuri judetene si un drum national.

Intr-o alta localitate afectata de inundatii - Oltina, din judetul Constanta, apele incep sa se retraga. Sinistratii au inceput sa revina la casele lor, insa multi dintre ei sunt in continuare, cazati la rude sau in corturi.

Potrivit ultimei centralizari, date miercuri publicitatii de Prefectura Constanta, 379 persoane sunt evacuate, 140 de case sunt total inundate, din care 15 s-au prabusit, 241 de gospodarii sunt cuprinse de ape, iar 20,6 kilometri de drumuri sunt afectati, 9 puturi sunt contaminate, 6.000 de hectare de culturi si pasuni compromise si 8 agenti economici au sediile acoperite de ape.

O noua viitura de pe Dunare este asteptata in jurul datei de 6 mai. Specialistii sustin ca abia in luna iunie, cotele Dunarii vor scadea sub nivelul de inundatie.