La finele lunii aprilie 2006 rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 18,3 miliarde euro, in crestere cu 147,4 milioane euro fata de luna precedenta. Rezervele internationale totale (valute plus aur) ale BNR se cifreaza acum la peste 20 miliarde de euro.

Cresterea de 147,4 milioane de euro inregistrata in luna aprilie 2006 a fost rezultatul a doua operatiuni principale, considera BNR. Intai de toate, este vorba de intrari de 557,7 milioane euro reprezentand venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului.

Pe de alta parte, iesirile de 410,3 milioane euro au reprezentat plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, ca si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare etc.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,8 tone.

In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,71 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 20 miliarde euro.

Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 946 milioane euro.