Comisia Europeana a anuntat, miercuri, ca suspenda negocierile cu Serbia-Muntenegru, pentru ca guvernul de la Belgrad nu a reusit sa il aresteze pe generalul Ratko Mladici, fostul sef militar al sarbilor bosniaci.

Responsabilii europeni fixasera data de 30 aprilie ca ultim termen pentru predarea lui Mladici si avertizase, in nenumarate randuri, ca va rupe negocierile de aderare la UE daca autoritatile sarbe nu vor coopera cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

Manuela Preoteasa (EurActiv.ro) a declarat pentru HotNews.ro ca prin gestul facut, Uniunea Europeana vrea sa impuna o negociere mai dura pe principiul "ori faceti cum spunem noi, ori adio".

Negocierile ar putea insa sa nu fie reluate prea curand cunoscuta fiind si incapatanarea sarbilor, ei refuzand si mai mult acum dupa avertismentul dat de UE sa-l predea pe Ratko Mladici, a afirmat Manuela Preoteasa.

Mladici a fost acuzat de genocidul petrecut la Srebnica in 1995, cand peste 8000 de musulmani au fost masacrati. El a mai fost inculpat de catre Tribunalul Penal International, in 1996, pentru rolul pe care l-a avut in asediul orasului Sarajevo.

Comisarul european pentru Extindere, Ollie Rehn, a confirmat suspendarea negocierilor, in urma unei convorbiri telefonice cu procurorul TPI Carla del Ponte.

"Evaluarea sa este negativa. Este o dezamagire ca Belgradul nu a reusit sa il gaseasca, sa il aresteze si sa il transfere pe Ratko Mladici la Haga. Comisia este, deci, nevoita sa anuleze negocierile pentru Acordul de Stabilizare si Asocierecu UE", a adaugat Rehn.

Ultimatumul dat Serbiei de catre Uniunea Europeana pentru predarea fostului comandant al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici a expirat duminica, 30 aprilie.

De altfel, o noua runda de negocieri intre Bruxelles si Belgrad era programata sa aiba loc pe 11 mai. Cu putin timp inainte ca Uniunea Europeana sa anunte ca suspenda discutiile, premierul sarb, Vojislav Kostunica, s-a referit intr-un discurs, la stadiul operatiunilor de cautare si arestare a fostului general sarb. El a recunoscut ca nu se stie unde se afla Mladici.

Erou pentru sarbi, pus sub acuzare pentru crime de razboi de Tribunalul Penal International, Mladici a fost poreclit "macelarul din Balcani" pentru rolul jucat in timpul razboiului din Bosnia. Ratko Mladici este acuzat pentru masacrul de la Srebrenica, cand au fost ucisi 8 000 de musulmani bosniaci, in majoritate copii si barbati.

Imediat dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca suspenda negocierile cu Belgradul, vicepremierul sarb, Miroljub Labus si-a anuntat demisia.

"Daca am fi avut servicii care ar fi functionat normal, nu ar fi fost posibil ca un singur om sa tina ostatica o intreaga tara. Consider ca serviciile de securitate sunt vinovate", a spus Labus, explicand ca acestea l-au cautat pe Mladici "peste tot cu exceptia locului unde se afla", explicat vicepremierul.

Demisia lui Labus pune in pericol guvernul condus de Kostunita.