[c:1:d]In jurul datei de 24 mai, sindicatele pregatesc Guvernului un mars de protest pentru ca politica salariala practicata de Guvern nu mai corespunde nici unui standard european, a afirmat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartelului Alfa, in emisiunea Romania la Raport de la MIX FM, realizata de Andreea Pora.

El sustine ca salariul minim pe economie ar trebui sa ajunga la 5 milioane de lei daca acestea s-ar corela cu productivitatea muncii.

"Pentru ca avem 25 de puncte procentuale curba salariala sub nivelul productivitatii, vrem sa corelam aceasta curba cu curba productivitatii in perioada imediat urmatoare, ceea ce inseamna o crestere a salariului minim in zona de 5 milioane. Romania continua sa aiba peste 25 % din salariati sub pragul de saracie, ceea ce este aberant.

In Europa se spune asa: o persoana care are un contract de munca de 8 ore pe zi full time, nu are voie sa fie saraca", a declarat Petru Dandea.

Petru Dandea: Economia Romaniei este puternic controlata de multinationalele europene

[c:2:d]Sindicalistii sunt convinsi ca raportul de tara din aceasta luna va fi pozitiv. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, vicepresedintele Cartelului Alfa, Petru Dandea, a afirmat ca lobby-ul facut de companiile multinationale europene impune un raport favorabil pentru tara noastra.

"De ce se discuta totusi mai putin de coruptie la nivel European si de ce raportul pe care il primim in 16 mai va fi unul pozitiv si din punctul acesta de vedere, pentru ca economia Romaniei este la ora actuala puternic controlata de multinationalele europene. Lobby-ul companiilor multinationale, inclusiv in zona institutiilor europene, este un lobby puternic", a declarat Petru Dandea.

Vicepresedintele Cartelului Alfa sustine ca Autoritatea Romana de Reglementare a Gazelor Naturale si Petrolului este vinovata de cresterea preturilor la carburanti pentru ca este singura institutie care avizeaza majorarea preturilor.

Dandea spune ca o crestere cu 10% a pretului benzinei genereaza majorari in lant a preturilor, iar BNR si Guvernul trebuie sa intervina pentru stoparea cresterilor nejustificate.

[c:3:d]"O crestere de aproximativ 10% a preturilor produselor petroliere conduce, pe ansamblul preturilor din economie, la o crestere care reprezinta valoric cam 1% din PIB-ul Romaniei. E o crestere imensa. Un leu introdus in petrol, in paine ajunge 2.50 lei, in lapte ajunge 3 lei.

Si Comisia de buget-finante, si Banca Nationala si Guvernul ar trebui sa intervina in magaria asta pentru ca nu este normal ca obiective de politica macroeconomica, care intereseaza 22 de milioane de romani, sa fie date peste cap de interesul de maximizare a profitului unei companii", spune Petru Dandea.

Varujan Vosganian: Pretul benzinei sugereaza si un alt tip de intelegeri

Senatorul PNL Varujan Vosganian sugereaza ca ar exista o intelegere intre companiile romanesti din domeniul petrolului privind stabilirea preturilor.

In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, liberalul a spus ca miercuri Comisia de buget-finante va analiza problema legata de cresterea preturilor la combustibili, in comparatie cu structura preturilor din tarile Uniunii Europene.

Varujan Vosganian a afirmat ca, in cazul in care comisia va descoperi distorsiuni, va cere Consiliului Concurentei sa ia masuri pentru reglementarea preturilor la combustibili.

[c:4:d]"Maine am Comisie buget-finante banci si am sa propun colegilor mei, si sigur se va aproba, o analiza a pretului combustibilului, pentru ca Consiliul Concurentei este subordonat Parlamentului.

Am sa iau preturile din toate tarile UE si structura de pret, adica cat anume este cost, cat este din tara, care este influenta impozitelor platite la stat si care a fost evolutia cursului in corelatie cu pretul international. Dupa care, impreuna cu Consiliul Concurentei, daca vedem ca sunt distorsiuni va trebui sa luam o atitudine, adica sa vedem daca nu cumva e o intelegere de monopol.

Dupa parerea mea, pretul este mult prea mare si e influentat de numarul mic de producatori. Suntem la mana acestor producatori si trebuie sa vedem totusi cum, respectand legea, le putem impune sa dea si o dimensiune sociala pretului. Faptul ca preturile merg la toate aceste firme, ca-i Rompetrol, ca-i Petrom in acelasi ritm, sugereaza si un alt tip de intelegeri", a declarat Varujan Vosganian.