Guvernul a aprobat, de principiu, trecerea in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea ActivelorStatului (AVAS), in vederea privatizarii, a unor companii care functioneaza sub autoritatea Ministerului Culturii se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Printre societatile ce vor fi privatizate se numara Compania Nationala a Imprimeriilor „Coresi" SA si Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romaniafilm"

In acest sens, Executivul a aprobat in sedinta de astazi un Memorandum intre Ministerul Culturii si Cultelor si AVAS, a anuntat Razvan Orasanu, presedintele AVAS.

El a aratat ca pentru realizarea efectiva a transferului, MCC si AVAS vor initia acte normative care vor stabili termenul si modalitatea de transfer, precum si alte elemente de interes.

Conform comunicatului in subordinea AVAS vor trece urmatoarele companii: Compania Nationala a Imprimeriilor „Coresi" SA, Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romaniafilm", Studioul Cinematografic „Rofilm" SA, Studioul Cinematografic „Sahia Film" SA, Studioul Cinematografic „Animafilm" SA, Societatea Comerciala „Editura Scrisul Romanesc" SA, Societatea Comerciala „Editura Meridiane" SA

"In planul de privatizare pe anul 2006 al AVAS, Compania Nationala a Imprimeriilor „Coresi" SA si Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romaniafilm" sunt considerate prioritati pentru privatizare", a declarat Razvan Orasanu.

Privatizarea se va face potrivit dispozitiilor Legii nr. 137/2002. Jumatate din sumele obtinute de AVAS din privatizare operatorilor economici vor fi transferate MCC, in vederea finantarii unor proiecte culturale, a afirmat Razvan Orasanu.

De asemenea, din consiliile de administratie ale acestor societati va face parte si un reprezentant al MCC, avand in vedere specificul activitatii acestora, a mai spus presedintele AVAS.

El a precizat ca Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romaniafilm" va fi transformata, prin Hotarare de Guvern, in societate comerciala, pentru a putea indeplini prevederile legale necesare pentru a intra in administrarea AVAS.

Propunerea de trecere in portofoliul AVAS are in vedere atributiile autoritatii, de aplicare a strategiei Guvernului privind finalizare procesului de privatizare a societatilor comerciale la care statul detine actiuni.

De asemenea, Autoritatea dispune de mijloacele, resursele si experienta necesare pentru realizarea procesului de privatizare. In cadrul MCC nu exista o structura specializata in privatizare, iar infiintarea ei ar implica cheltuieli bugetare suplimentare.