Privatizarea a noua societati aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor va incepe printr-o oferta publica secundara de vanzare a unui pachet de actiuni reprezentand 5% din capitalul social al fiecarei societati, a anuntat miercuri Guvernul.

Printre aceste firme se afla Metrorex, aeroporturile Henri Coanda si cele din Constanta si Timisoara. Un procent de 20% din actiunile companiilor vor fi transferate Fondului Proprietatea.

Cele noua societati comerciale care urmeaza sa fie privatizate sunt: Societatea de Administrare Active Feroviare "SAAF" SA, Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti "Metrorex" SA, Compania Nationala "Aeroportul International Henri Coanda" SA, Societatea Nationala "Aeroportul International Bucuresti

Baneasa - Aurel Vlaicu" SA, Societatea Nationala "Aeroportul International Constanta" SA,

Societatea Nationala "Aeroportul International Timisoara - Traian Vuia" SA, Compania Nationala "Administratia Canalelor Navigabile" SA Constanta, Compania Nationala "Administratia Porturilor Dunarii Maritime" SA Galati si Compania Nationala "Administratia Porturilor Dunarii Fluviale" SA Giurgiu..

Prin Hotararea de Guvern adoptata miercuri, MTCT este mandatat sa aprobe listarea actiunilor la Bursa, contractarea unor servicii de consultanta pentru efectuarea unor analize diagnostic preliminare, selectarea societatilor de investitii financiare, care vor intermedia ofertele de vanzare de actiuni, administrarea eficienta a patrimoniului

societatilor comerciale, inclusiv prin vanzarea de active, reprezentand cel mult 10% din valoarea activelor imobilizate ale fiecarei societati comerciale.

De la aceasta prevedere va face exceptie vanzarea de terenuri si cladiri aflate in proprietatea celor noua societati comerciale.

Hotararea prevede infiintarea unor comisii de pregatire a procesului de privatizare, ce va fi declansat printr-o oferta publica secundara.

Componenta comisiilor va fi stabilita prin ordin al ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, acestia urmand sa beneficieze de o indemnizatie lunara a carei plata se va face de catre cele noua societati comerciale, in cuantumul ce va fi aprobat de AGA a fiecarei societati comerciale.

Strategia de privatizare a fiecarei societati comerciale va fi continuata cu obiective pe termen lung si cu masuri, ce vor fi decise si pe baza analizei privind efectele ofertei publice secundare de vanzare de actiuni.

Potrivit Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei nr. 247/2005, la constituirea Fondului Proprietatea vor participa mai multe entitati, intre care si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Acestea au obligatia de a initia procedurile legale necesare pentru initierea, derularea si incheierea de oferte publice secundare de vanzare a unor pachete de actiuni de minim 5% emise de societatile comerciale mentionate in actul adoptat de Guvern, precum si pentru admiterea acestora la tranzactionarea pe piata operata de BVB.

De asemenea, potrivit Legii nr. 247/2005, 20% din actiunile celor noua societati vor fi transferate Fondului Proprietatea.