Guvernul a hotarat sa modifice cadrul legislativ pentru privatizarea institutelor de cercetare. Institutele de cercetare aflate in portofoliul AVAS care nu mai au drept activitate principala cercetarea vor beneficia de o modificare a cadrului legislativ astfel incat sa poata fi privatizate cu cel mai bun pret posibil, a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

„Acolo unde activitatea de cercetare exista intr-adevar, ea va fi sprijinita, iar privatizarea se va face conform Hotararii de Guvern nr 2193 din 2004, dar pentru institutele care nu mai desfasoara activitate de cercetare propriu-zis, avem in vedere modificarea cadrului legislativ", a spus Razvan Orasanu.

AVAS impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii vor efectua o analiza a acestor Institute „pentru a vedea care dintre ele prezinta un interes strict de cercetare", a precizat presedintele AVAS.

In urma acestui studiu, institutele care respecta criteriile tehnice pentru cercetare vor fi privatizate conform cadrului legislativ aplicabil societatilor comerciale care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea.

Institutele care nu respecta aceste criterii, si care nu au desfasurat in principal activitate de cercetare in ultimii doi ani, vor fi privatizate conform unui nou cadru legislativ, care sa permita statului roman sa obtina un profit mai mare.

Razvan Orasanu a dat exemplul IMOD-ului, afirmand ca „nu putem spune ca prezervarea unui institut al modei este fundamentala pentru cercetarea din Romania.

Acest Institut isi deriva 95% din venituri din alte activitati decat cea de cercetare, si ca atare nu putem fi de acord ca privatizarea sa se realizeze cu un pret infinit mai mic decat in alte metode de privatizare".