Ministerul Comunicatiilor si firma de investitii Credit Suiss First Boston au semnat miercuri contractul de consultanta privind listarea la bursa a 46 la suta din actiunile companiei Romtelecom. Oficialii romani estimeaza ca primul pachet de actiuni va fi listat catre sfirsitul lunii octombrie.

Statul roman, prin intermediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, mai detine 45,99 la suta din actiunile operatorului de telefonie Romtelecom, acestea urmind a fi listate la bursa in diferite etape, in functie de deciziile luate de consultantul american.

Listarea se va face la Bursa de Valori Bucuresti si, posibil, la o bursa internationala.

Contractul semnat miercuri urmeaza sa primeasca avizele necesare de la ministerul Finantelor si cel al Justitiei, urmind ca ulterior sa ajunga pe masa Guvernului.

Conform contractului de consultanta, Credit Suiss First Boston va primi un comision de 1,22 la suta din valoarea actiunilor listate la care, prin adaugarea TVA si a altor taxe, poate sa ajunga la valoarea a 1,45 la suta din actiuni.

Oficialii MCTI au estimat valoarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom la circa un milliard de dolari, dar analistii de pe piata comunicatiilor cred ca suma ar putea fi mult mai mare daca s-ar lua cateva masuri tehnice.

„Valoarea Romtelecom depinde de mai multi factori, printre care tarifele de interconectare, rebalansarea tarifelor si de pozitia pe piata a operatorului de telefonie mobila Cosmote, in care Romtelecom detine 30% din actiuni", a declarat Nicolae Oaca, analist in domeniul telecomunicatiilor.