Aplicarea celor 17 legi pentru reforma sanatatii ar trebui sa schimbe fata sistemului. Efectele se vor simti insa in cativa ani.

Posturile de directori din cele peste 400 de spitale din tara vor fi scoase la concurs in urmatoarele luni, pensionarii care au peste 9 milioane de lei pe luna vor contribui la bugetul sanatatii, vizitele la medicul de familie sau la spitale vor fi supravegheate cu ajutorul unui card pentru a se evita furturile.

Sunt cateva modificari pe care le aduc legile cuprinse in pachetul de reforma privind sistemul sanitar, care au intrat in vigoare din aceasta saptamana. Termenele exacte la care fiecare dintre cele 17 legi va incepe sa functioneze sunt diferite.

Ambulantele vor ajunge in opt minute

„Pentru prima data se stipuleaza intr-o lege termene precise la care Salvarile trebuie sa ajunga atunci cand sunt solicitate. In orase, acestea trebuie sa ajunga la caz in maximum opt minute.

Pentru asta e nevoie de investitii. S-au locat deja bani pentru cumpararea a sase elicoptere, dar si a unor ambulante noi. Prin noua lege, asigurarea asistentei medicale de urgenta devine o obligatie a statului si un drept al cetateanului, indiferent daca este sau nu asigurat", explica dr. Raed Arafat, presedintele Comisiei de Medicina de Urgenta si Dezastre din Ministerul Sanatatii.

Legea care reglementeaza sistemul de asistenta medicala de urgenta mai stabileste ca vor exista echipaje cu personal paramedical, formate si din pompieri instruiti sa acorde primul-ajutor.

Sefii spitalelor, schimbati in trei luni

Legea ce stabileste modul in care vor fi conduse si organizate spitalele a starnit cele mai aprigi dispute din cauza fondurilor uriase gestionate de unitatile medicale.

Este cert ca toate posturile de conducere vor fi scoase la concurs in urmatoarele luni. „Actualele conduceri vor fi inlocuite de colective interimare de conducere pana cand vor fi scoase la concurs aceste posturi, adica in circa 90 de zile de la aparitia normelor de aplicare a legii", explica ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Functia de director de spital va fi incompatibila cu cea de medic, asa ca directorii actuali, in majoritate medici, vor fi obligati sa aleaga intre cele doua calitati. „Estimam ca majoritatea directorilor spitalelor mari vor renunta la functii si vor ramane doar medici.

Consideram aceasta prevedere absurda pentru ca incalca dreptul de munca", afirma dr. Gabriel Ionescu, reprezentant al Asociatiei Spitalelor din Romania. Unitatile medicale vor putea fi conduse si de firme de specialitate, nu doar de persoane fizice.

Diferente de salarii de pana la 70%

Unul dintre titlurile din lege stabileste ca se va infiinta un institut unde cei ce conduc spitalele vor fi obligati sa se instruiasca. Practic, actualul Institut pentru Cercetare Dezvoltare in Sanatate se transforma in Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar.

„La aceasta scoala vrem sa facem cursuri de trei luni pentru cei care candideaza la functiile de directori", mai explica ministrul Eugen Nicolaescu.

El sustine ca personalul medical va putea fi selectat si platit in functie de performante, dar si de resursele spitalului. „Vor fi diferente de salarizare intre angajatii spitalelor, in functie de performanta si competenta, intre 30a si 70a.

Vom avea spitale regionale, judetene, care vor fi cele mai complexe si vor avea cadre medicale competenete, ce vor primi o salarizare mai buna decat intr-un spital mic", mai afirma ministrul.

Asigurari private cu lux inclus

Actualul sistem de asigurari public nu va mai acoperi toate serviciile si va fi completat de unul privat. Acestea vor fi valabile si in clinicile de stat, nu doar in cele private, pacientii asigurati suplimentar urmand sa beneficieze de servicii precum conditii de lux la cazare, prioritate la analize, gratuitate la medicamente. Asigurarea nu poate acoperi insa operatiile de chirurgie plastica, spre exemplu.

Medicul de familie

Platit sa vina acasa

Un rol important i se va acorda prin noile legi medicului de familie, care devine un fel de „gate-keeper". „Va fi primul consilier in materie de sanatate, care se va ocupa mai ales de preventie.

Acesti doctori vor face servicii in plus (prim-ajutor, ingrijire la domiciliu, in servicii de permanenta), vor fi mai bine platiti cu cel putin 20%-30% si vor avea mai putini pacienti pe liste pentru a se ocupa mai bine de ei", afirma ministrul Nicolaescu.

Articol integral in EVZ