Castigatori Lozul cel mare din reforma sistemului de pensii il va lua chiar statul. Alaturi de el vor mai avea de castigat domenii precum piata de capital, bancile, asigurarile, publicitatea, sindicatele, IT-ul si chiar piata imobiliara.

Doua miliarde de euro vor intra in sistemul financiar romanesc dupa implementarea pensiilor obligatorii administrate privat, estimeaza Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor. Acesti bani, alaturi de sumele atrase din sistemul de pensii facultative, vor pune umarul la dezvoltarea unor sectoare importante ale economiei si, in final, chiar la cresterea PIB.

Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, afirma ca, in momentul integrarii in UE, "trebuie sa avem un sistem de pensii diversificat". De aceeasi parere este si Banca Mondiala, care a semnat deja un acord de imprumut cu statul roman, o mare parte din bani urmand a fi folosita pentru reformarea sistemului.

Trecerea de la sistemul bazat pe solidaritate sociala, care nu aduce avantaje economiei, la unul bazat pe investitii va aduce noi investitori pe bursa, mai multi bani in sistemul bancar, zeci de milioane de euro cheltuite in publicitate si mass-media, afaceri noi pentru segmentul IT si chiar pentru sindicate. Ca sa nu mai vorbim de pensii de cel putin doua ori mai mari decat cele din prezent.

Cine castiga de pe urma reformei sistemului

Efecte: Aparitia fondurilor de pensii va genera un adevarat boom economic

Primul si cel mai mare castigator al "afacerii" fondurilor de pensii administrate privat va fi chiar statul roman.

O demonstreaza exemplul statului chilian, autorul celei mai radicale reforme a sistemului de pensii din lume. Cresterea economica a statului sud-american inainte de reforma, mai precis intre anii 1961 si 1974, a fost de 3,7%, in medie, pe an. In deceniul care a urmat implementarii sistemelor private de pensii, media anuala a crescut la 7,1%.

Cresterea atribuita direct aparitiei fondurilor de pensii a fost estimata la 0,9%.

Dragos Neacsu, managing partner Dragon Finance, previzioneaza ca, in zece ani, ponderea activelor fondurilor private de pensii in produsul intern brut va fi de circa 10%, intr-o ipoteza conservatoare. Este vorba de o suma uriasa de bani, care va alimenta, la randul sau, dezvoltarea mai multor sectoare economice.

Piata de capital. Principalul efect direct asupra pietei de capital va fi dat de investitiile noi in actiuni cotate la bursa. Legiuitorii au fost darnici in aceasta privinta, permitand fondurilor private de pensii, fie ele obligatorii sau facultative, sa plaseze pana la 50% din active pe piata de capital.

Cel mai important este ca fondurile de pensii realizeaza investitii de portofoliu, pe termene lungi, si vor echilibra balanta de la BVB, favorabila in acest moment mai degraba speculatorilor.

Este de asteptat, bazandu-ne si pe experienta tarilor din jur, ca fondurile de pensii sa capete pozitii dominante la companii listate si sa implementeze principiile de guvernanta corporativa, protejand astfel si interesele actionarilor minoritari. In Polonia, datorita investitiilor realizate in sectorul IMM, la bursa din Varsovia au fost listate 100 de societati noi.

Este foarte probabil ca si la noi sa vedem, odata cu consolidarea fondurilor private de pensii, aparitia la bursa a unor domenii precum software sau servicii, absente in acest moment. Putem asista si la invierea pietei de derivate, extraordinar de utila pentru minimizarea riscurilor generate de investitia in actiuni.

Administratorii nu sunt singurii "premiati"

Fondurile de investitii. In afara participarii directe la administrarea fondurilor de pensii, societatile de asset management vor avea de castigat si din banii plasati in acest domeniu. La dimensiunile reduse din acest moment ale domeniului, este de asteptat ca banii investiti in fonduri deschise de investitii sa mai anime lucrurile.

Nu trebuie omise nici fondurile imobiliare, un refugiu ideal in conditiile in care proprietatile imobiliare sunt excluse de pe lista investitiilor posibile ale fondurilor de pensii. Iar la atractivitatea din acest moment a pietei, constituie o oportunitate foarte buna.

Articol de Gabriela Tinteanu Moldoveanu, Marius Pandele