Sa-i dea Dumnezeu sanatate! Cum cui, doamnei senator PNL Norica Nicolai. Are nevoie ca de aer dupa criza cardiaca recenta. Mie, unul, nu-mi vine sa cred ca o femeie asa in putere ca dumneai este nevoita sa dea piept cu sistemul sanitar condus cu atatea promisiuni de colegul sau de partid Eugen Nicolaescu.

Si totusi, doamna Nicolai se resimte dupa tragicomedia de saptamana trecuta din Senat. Intamplarea va intra la loc de cinste in enciclopedia ispravilor parlamentare de dupa Revolutie. In fond, ce i-a gadilat sistola si i-a certat extrasistola inimoasei senatoare liberale: faptul ca de bunavoie si nesilita de nimeni i-a cedat locul si cartela de vot unei distinse nepoate. Iar nepoata a exercitat ce trebuia.

Si-a pus stampila electronica in locul unui ales al neamului ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Geaba incearca acum toata protipendada Senatului, in frunte cu onor Nicolae Vacaroiu, s-o "scoata" pe colega din belea. Realitatea TV a transmis "indirect" imaginea nemiscata si vie a fenomenului de mostenire a votului de la matusa la nepoata.

Mira pe cineva ca distinsii nostri senatori de toate culorile se fac scut in jurul unui tovaras aflat la ananghie?

As! E in reflexul locului si al personajelor. Cand miza sunt privilegiile in pensii, salarii indexate mai iute ca viteza luminii ori calatorii pe spranceana prin paradisuri semidemocratice, alesii natiei fac front comun pe taramul celui mai in voga curent doctrinar: social-democratia liberala de profit pe spinarea prostimii cu drept de vot.

Cand insa vine vorba sa dea socoteala pentru vreo buba sau alta ori sa izoleze specimenele puse pe capatuiala, atunci alesii nu discuta cu nimeni.

Dar, cu sau fara ajutorul colegilor, senatoarea liberala prinsa cu votul dat imprumut putea sa-si puna singura regretele la dispozitia publicului si sa ceara mantuire pentru pacatele si faradelegile comise cu sau fara cartela. La inceput s-a dezis, apoi a admis, iar in final s-a trezit la spital. Sa-i dea Dumnezeu sanatate, dar nu asa se lucreaza cu poporul.

Si cand te gandesti ca nu mai incapeau televizoarele si talk-show-urile de interventiile Noricai Nicolai in sprijinul dreptatii si justitiei intra si extra-Alianta D.A.! Nu era liberal mai vanjos in fata camerelor de luat vederi. Nici Mona Musca, liberala trasa pe linie moarta de tandemul Patriciu-Tariceanu, nu mai avea loc de doamna Nicolai, daramite vreun apropiat al mai-marelui PNL. Nu-i surpriza. Norica Nicolai era in gratiile sefului de partid si de guvern.

Iata de ce a tacut Tariceanu atunci cand a fost intrebat ce-i trece prin minte despre gestul nepoatei de Nicolai. Pentru ca domnul Tariceanu a incurajat femeia liberala si nu in sensul afirmatiilor lui Ludovic Orban. Calin P. Tariceanu a vrut-o pe Norica Nicolai rivala Monei Musca intru cauza secreta de cucerire deplina a puterii in partid. Si a cultivat-o pe toate canalele. Iar acum trage linie si aduna: inca un bobarnac si-o bila neagra in sondaje.

Nu e la prima incercare esuata. La fel s-a fript primul nostru ministru cu tovarasul Orban. L-a plimbat ca pe Sfintele Moaste pe la chermeze de partid si mondenitati cu staif. Iar viceprimarul Capitalei i-a multumit premierului cum nu se poate mai bine.

Le-a transmis tuturor femeilor care sunt atrase de politica secretul ascensiunii profesionale: treci prin patul sefului si ai viitorul asigurat! Sa nu credeti ca l-a deranjat prea tare pe domnul Tariceanu cum si-a scos colegul sau bulendrele politice in vazul lumii.

Nuuu, nici vorba! L-a aparat prosteste. Vezi, Doamne, Orban suferea de libertate de expresie si nu apucase inca pana atunci sa-si dea drumul la gura. Si Ludovic Orban, si Norica Nicolai sunt doi dintre alesii sefului PNL in tentativa sa orgolioasa de a cuceri reduta dupa reduta in partid.

In logica unui astfel de demers au cazut rand pe rand in dizgratie figuri cu mult mai onorabile si carismatice precum Mona Musca, Teodor Stolojan, Raluca Turcan ori Cristian Boureanu.

Acum, Tariceanu culege ce-a semanat. Dar adevarata recolta vine ceva mai incolo, cand sondajele vor trebui confirmate de votul propriu-zis. Pana atunci insa, cu totii si-au asigurat un loc cinstit pe tobogan.