Senatorii au votat, joi, in unanimitate un nou amendament la legea privind sponsorizarea societatilor comerciale. Conform propunerii legislative, societatile comerciale nu mai pot obtine sponsorizari de la bugetul de stat. Initiatorul acestui amendament este senatorul Marius Marinescu (PD).

In legea sponsorizarii senatorii au introdus urmatorul alineat:

"Institutiile si autoritatile publice, societatile comerciale cu capital majoritar de stat si regiile autonome nu pot efectua activitati de sponsorizare avand ca beneficiari persoane fizice autorizate sa

desfasoare activitati cu scop lucrativ, asociatii familiale cu scop lucrativ si persoane juridice cu capital privat."

Initiatorul propunerii legislative, Marius Marinescu a declarat ca prin introducerea acestui paragraf s-a gandit, in mod special, la cluburile de fotbal "care fac transferuri de jucatori pe sume mari de bani dar primesc si sponsorizari de la stat (...) patronii cluburilor de fotbal vand jucatori cu milioane de euro si baga banii in buzunar, fara sa plateasca impozite".

Analistul economic George Vulcanescu a declarat pentru Hotnews.ro ca acest amendament introdus in lege are doua taisuri.

"Este o solutie de a feri companiile de stat de tentatia sponsorizarilor acordate pe criterii de interese cum ar fi cluburile de sport dar, pe de alta parte, ar putea defavoriza sponsorizarile unor edituri sau universitati particulare".

In opinia lui George Vulcanescu, daca amendamentul va fi introdus in lege situatia va sta in felul urmator: "Companiile de stat isi pot strange randurile si sa sustina doar proiectele guvernamentale dar in acelasi timp, societatile private ar putea sa refuze investiile in

programele guvernamentale", a explicat analistul economic.

Vulcanescu mai spune ca, in loc sa se eficientizeze companiile de stat, se introduce o masura politieneasca care vaduveste companiile private. "In loc sa lucreze la culoarea semaforului se scoate semaforul ca pietonii sa poate circula", a mai spus Vulcanescu.

Amendamentul a primit avizul comisiei de buget finante a Senatului si a fost votat, joi, in plenul Senatului cu 63 de voturi "pentru", un vot impotriva si trei abtineri.

Senatul nu este camera decizonala, prin urmare propunerea legislativa urmeaza sa fie dezbatuta si de deputati care vor da votul final.