Primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pe parcursul anului trecut, din activitatile de asigurari generale si de viata, au atins valoarea de 867 milioane lei, in crestere de 20% fata de anul anterior, potrivit datelor financiare ale companiei.

Anul trecut, Allianz-Tiriac a realizat un profit net de peste 36 milioane lei, ramanand liderul pietei asigurarilor din Romania, cu o cota de piata situata in jurul a 20 de procente.

In valoare absoluta, veniturile companiei din activitatea de baza s-au majorat cu 142 milioane lei, adica echivalentul a aproximativ 40 milioane de euro. Allianz-Tiriac ramane liderul pietei asigurarilor din Romania, cu o cota de piata situata in jurul a 20 de procente.

Anul trecut, randamentul capitalurilor proprii a depasit 27%, Allianz-Tiriac Asigurari realizand un profit net de peste 36 milioane de lei (echivalentul a mai mult de 10 milioane de euro la cursul de schimb actual).

„Rezultatul este multumitor, mai ales daca luam in considerare presiunile care exista la nivelul pietei.

Ma refer nu doar la factorii externi, care determina cresterea daunalitatii, ci si la politicile promovate de o mare parte dintre asiguratori, care isi concentreaza eforturile exclusiv pe castigarea de cote de piata, indiferent de efectele secundare si riscurile pe termen lung pe care asemenea abordari preponderent comerciale le implica", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Potrivit conducerii Allianz-Tiriac, atat operatiunile de asigurari generale, cat si cele de asigurari de viata au generat profit.

Activitatea de asigurari non-viata a inregistrat un rezultat tehnic pozitiv de circa 30 milioane lei. Anul 2005 a reconfirmat, in primul rand, tendinta de crestere a daunalitatii pe clasele de asigurari auto (RCA si Casco), care se manifesta din ce in ce mai pregnant.

In urma dezastrelor produse de inundatiile din cursul anului trecut, Allianz-Tiriac Asigurari a avizat daune in valoare de peste 3,1 milioane de euro, din care doua treimi aferente despagubirilor pentru bunuri si proprietati si o treime in contul daunelor acoperite de politele casco emise de companie.

Pe segmentul asigurarilor generale, Allianz-Tiriac Asigurari isi mentine pozitia de lider de piata (cu o cota estimata la 24%), inregistrand in anul 2005 un nivel al primelor brute subscrise de 802 milioane lei, cu 116 milioane mai mult decat cu un an inainte.

In portofoliul de asigurari generale, asigurarile Casco detin in continuare o pondere majoritara (59,9%), anul trecut, primele brute subscrise atingand valoarea de 480 milioane lei.

Allianz-Tiriac ramane, astfel, cel mai important furnizor de asigurari de avarii si furt auto, cu o cota de piata estimata la peste o treime (36-37%) din volumul afacerilor de asigurari generate de vanzarile de polite Casco in Romania.

Locul secund in portofoliul de asigurari generale este detinut de asigurarile de bunuri si proprietati, cu o pondere de 15,6% si o valoare a primelor brute subscrise de 125 milioane lei, in crestere cu 26% fata de anul 2004. Pe aceasta clasa de asigurari, compania detine o cota de piata de aproximativ 20%.

Pe segmentul asigurarilor de viata, anul trecut, primele brute subscrise de Allianz-Tiriac Asigurari au atins nivelul de 65,3 milioane lei, in crestere cu 67% fata de anul anterior. Aproximativ 60% din aceste venituri reprezinta prime aferente politelor noi emise in cursul ultimului exercitiu financiar incheiat.

Potrivit informatiilor companiei, anul trecut, ponderea produselor tip unit-linked (cu componenta investitionala) s-a redus pana la 67%, dupa ce cu un an inainte aceste polite generau aproape 80% din veniturile anuale ale companiei.

In primul trimestru al acestui an, veniturile din prime brute subscrise au evidentiat o crestere cu echivalentul a peste 20 milioane de euro, pana la un nivel de 288 milioane lei vechi, fata de cele 216 milioane lei vechi realizate in primele trei luni din 2005.

In valoare absoluta, asigurarile generale au inregistrat o crestere de aproape 50 milioane de lei vechi. Pe de alta parte, cele aproximativ 35 milioane lei noi reprezentand prime de asigurari de viata subscrise in trimestrul I al anului 2006 consemneaza o triplare a veniturilor pe acest segment in raport cu perioada similara a anului anterior.

„Am inceput cu dreptul si programul de lansare a asigurarilor de sanatate. Speram ca aceste succese sa fie confirmate de rezultatele anuale", a mai precizat Constantinescu.

Pe aceasta clasa de asigurari, volumul primelor brute subscrise in perioada ianuarie-martie a depasit jumatate de milion de euro.

Printre obiectivele pe termen scurt ale Allianz-Tiriac se numara atat mentinerea si consolidarea pozitiei de lider pe piata asigurarilor cat si extinderea activitatii pe piata fondurilor de pensii administrate privat.

In acest sens, in cadrul Allianz-Tiriac Asigurari functioneaza deja un departament special creat pentru a monitoriza indeaproape evolutia cadrului legislativ specific, pentru a evalua oportunitatile si necesitatile infiintarii unei societati de administrare a pensiilor.

Totodata, actionarii Allianz-Tiriac si-au exprimat sprijinul pentru sustinerea eforturilor de pregatire a lansarii unui asemenea proiect.