Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat joi ca va verifica modul in care cumparatorul Rodipet, firma Magnar System Com Otopeni, si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract.

Anuntul vine dupa ce "Saptamina Financiara" a relatat ca Rodipet refuza sa ii difuzeze tirajul deoarece a publicat un articol despre activitatea patronilor firmei de distributie a presei.

In urma informatiilor aparute in presa, AVAS va analiza modul in care actualul proprietar al S.C. Rodipet S.A. a respectat clauza privind tratamentul nediscriminatoriu, asumata prin contractul de privatizare, se arata intr-un comunicat de presa.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va verifica modul in care cumparatorul Rodipet, firma Magnar System Com Otopeni, si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract.

Conform AVAS, nerespectarea acestei clauze duce la penalitati de 60% din pretul pachetului de actiuni, ceea ce inseamna 1.359.968.610 ROL, bani ce se platesc de catre cumparatorul Rodipet in contul AVAS.

Conform datelor detinute de AVAS in prezent, obligatiile din contractul de privatizare au fost indeplinite sau sunt in derulare, clauzele asumate fiind respectate de catre actualul cumparator.

Actualul proprietar al Rodipet s-a obligat prin contractul de privatizare sa asigure un tratament nediscriminatoriu in distributia tuturor produselor editoriale existente pe piata si sa fie neutra in raport cu societatile care desfasoara activitati de editare de presa.

Confirmarea indeplinirii acestei obligatii se face pe baza unei declaratii pe propria raspundere a administratorului cumparatorului, autentificata la notariat.

Totodata, inainte de finalizarea contractului de privatizare, Clubul Romand de Presa si S.C. Magnar System Com SRL Otopeni au incheiat un protocol, ale carui prevederi s-au concretizat in clauze distincte inserate in contractul de privatizare. Astfel, cumparatorul s-a obligat la numirea in Consiliul de Administratie a S.C. Rodipet S.A. a unui reprezentant al Clubului Roman de Presa (C.R.P.).

De asemenea, cumparatorul s-a angajat sa nu incredinteze administrarea societatii niciuneia dintre societatile care desfasoara activitati de editare a presei, sau cesiona un procent semnificativ din actiunile societatii, fara acordul C.R.P. Aceste obligatii au fost respectate, pana in prezent.

Revista Saptamana Financiara a publicat, la inceputul acestei luni, o ancheta despre familia Awdi, patron al Rodipet, pe care a acuzat-o de derularea unor "afaceri dubioase" si de legaturi cu grupari teroriste din Orientul Mijlociu.

Totodata, revista i-a acuzat pe fratii Awdi ca au facut presiuni asupra redactiei pentru a impiedica aparitia anchetei si ca au sechestrat intregul tiraj al revistei.

S.C. Rodipet S.A. a fost privatizata in anul 2003, cand AVAS/APAPS a vandut 90.574 actiuni, reprezentand 100% din capitalul social de 2,2 miliarde ROL, catre S.C. Magnar System Com SRL Otopeni (devenita ulterior S.A.), pentru suma de 2,26 miliarde ROL.

Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la cca. 11 mil. Euro, din care 4,87 mil. Euro datorii comerciale asumate de cumparator. La momentul respectiv au existat doua oferte pentru cumpararea Rodipet, din partea Magnar System Com si Hero Prodexim Srl, ultimul fiind eliminat, in urma nerespectarii conditiilor de precalificare.