Potrivit estimarilor, pana in 2010 productia si exportul de mobilier vor creste cu peste 5,0% pe an, a declarat, joi, Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, cu ocazia deschiderii targului Expowood 2006, organizat in perioada 4-7 mai la Odorheiu Secuiesc, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului.

Winkler a mai precizat ca anul trecut exportul de mobile a atins valoarea de 895 milioane euro, ceea ce reprezinta 5% din totalul exportului Romaniei.

„Acest sector este viabil si trebuie sustinut sa depaseasca greutatile inerente generate de aprecierea monediei nationale si de evolutiile spectaculoase ale tarifelor la materiile prime si la utilitati, prin retehnologizari corespunzatoare", a declarat Iuliu Winkler.

Acesta a evidentiat ca anul trecut, volumul exportului de mobila a inregistrat o crestere de 9.3% fata de 2004, atingand valoarea de 895 milioane Euro, ceea ce reprezinta 5% din totalul exportului Romaniei. Soldul pozitiv al balantei comerciale export-import a atins +665.8 milioane euro in 2005.

Romania exporta in principal mobilier cu valoare adaugata mare, respectiv: sufragerii si dormitoare clasice, arta-stil, executate la nivel european, din specii valoroase.

In anul 2005, principalele piete de desfacere pentru mobila romaneasca au fost tarile din UE, unde se exporta circa 80% din totalul exportului de mobila, printre care: Germania, Franta, Italia, Olanda, Anglia, Austria, Ungaria, Suedia, Belgia, Norvegia, Spania, Cehia, Polonia.