Revenirea titlurilor SIF in ringul bursier s-a simtit in sedinta de joi, cand s-au derulat tranzactii de peste 54 miliarde lei, din care daca excludem transferul pachetului de 9,7% din Silcotub avem aproape 30 miliarde lei rulaj, un salt important fata de ultima perioada.

Piata a evoluat in general pe scadere, adica majoritatea actiunilor importante au inregistrat deprecieri de curs, iar cazurile de crestere sunt mai frecvente la societatile din al doilea esalon al bursei.

In general a fost o sedinta ceva mai activa, nu doar pe SIF-uri ci si pe alte actiuni tranzactionate.

Silcotub Zalau (SLC), o societate cu lichiditate redusa, cu un free-float mic, s-a facut remarcata astazi inca din prima ora a sedintei. SIF Banat-Crisana si-a lichidat astazi detinerile la Silcotub, un pachet de 899.000 actiuni, reprezentand circa 9,7% din capitalul producatorului de tevi fiind vandut la un pret de 27,3 RON/actiune, pret foarte apropiat de maximul ultimului an.

Valoarea tranzactiei se ridica la 24,5 milioane RON, volumul de astazi este cel mai mare tranzactionat intr-o zi de cand SLC este listat la bursa. Daca facem calculul la valoarea nominala, asta ar insemna un profit de 14,4 milioane RON pentru SIF Banat-Crisana. In rest, activitatea pe titlurile SLC a fost modesta, putin relevanta, iar ultima tranzactie s-a facut la 25,4 RON/actiune (+1,6%).

Tot SIF Banat-Crisana a scos in evidenta si actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) in sedinta de astazi. SIF-ul s-a raportat dupa sedinta cu o cumparare de 2.760.952 actiuni Biofarm, la un pret mediu de 0,6201 RON/actiune. Astfel, SIF-ul a ajuns la o detinere de 7,2% din capitalul psoducatorului de medicamente.

Cursul BIO in sedinta de astazi a avut o evolutie liniara, rareori s-a modificat din 0,6200 RON/actiune, unde a si inchis, la fel ca ieri.

Sectorul petrolier nu a avut azi o prestatie buna. Ambele socetati au deschis la preturi in scadere, care n-au avut oscilatii mari pana inainte de inchidere, cand valuri de vanzari au provocat o accelerare a deprecierilor. Cel mai mult a scazut Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu 3,8% la 0,0885 RON/actiune, in timp ce Petrom (SNP) a inchis la 0,5400 RON (-2,7%).

Astfel, RRC s-a departat si mai mult de palierul de 0,1 RON unde acum cateva zile incerca sa ajunga, in timp ce la SNP este prima corectie mai mare din ultimele patru saptamani.

Se pare ca inocularea ideii ca evolutia galopanta a pretului titeiului duce la scaderea profiturilor pentru companiile ce gestioneaza rafinarii a alungat in ultima vreme investitorii din acest segment al pietei, cu toate ca pe termen mediu si lung, putem asista la cresteri ale marjelor din vanzari.

SIF-urile s-au intors in piata incepand de astazi, cu exceptia SIF Muntenia, care va intra maine. S-a observat imediat acest lucru, impreuna avand un rulaj de circa 15 milioane RON, jumatate din tot ce s-a facut in piata, exceptand tranzactia pe Silcotub. Toate cele patru SIF-uri au scazut dupa deschidere cu 2-3%, pentru a-si reveni insa la fel de rapid.

Pana la inchidere au evoluat fara prea multe fluctuatii, la cativa pasi de cotare fata de preturile de referinta, in afara de acelasi SIF Banat-Crisana () amintit mai sus. Acesta a inceput sa scada si in cea de-a doua parte a sedintei, ajungand la preturile de dimineata, cu inchiderea la 2,31 RON/actiune (-2,1%).