Vestea buna vine de la ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a fost instiintat de oficialii de la Bruxelles despre reluarea exportului de carne de pui. Data exacta va fi anuntata peste 10 zile, printr-o scrisoare oficiala de la UE.

"Comisia Europeana va da voie Romaniei sa exporte carne de pasare in curand, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "In urmatoarele 10 zile vom primi o scrisoare prin care Comisia ne va comunica data exacta a reluarii exportului de carne".

Romania exporta aproximativ 10 tone de carne de pasare, o cantitate nu foarte mare dupa aprecierile ministrului Flutur, dar reluarea exportului este un semnal extrem de pozitiv. "Comisia Europeana a apreciat transparenta aratata de autoritatile romane in problema gripei aviare", a mai spus Flutur.

Industria romaneasca a carnii de pasare a avut de suferit in ultimele luni din cauza gripei aviare. De la identificarea primului caz de gripa aviara in Romania, la inceputul lunii octombrie a anului trecut, si pana pe 20 decembrie 2005, pierderile estimate de Uniunea crescatorilor de pasari (UCPR) se ridica la 33 milioane de euro.

Raspandirea rapida a virsului pe continent, a dat o lovitura serioasa industriei avicole europene. Franta pierde circa 40 de milioane de euro pe luna din cauza reducerii consumului de carne de pasare, precum si a faptului ca exporturile sale masive de produse avicole, inclusiv de pate de ficat de rata, foie gras, au fost blocate in circa 40 de tari.