Chineza mandarina, limba oficiala, este deja cea mai populara limba din lume, depasind categoric engleza cu peste 500 de milioane de vorbitori si situandu-se pe pozitia secunda in topul limbilor folosite pe Internet.

In prezent, autoritatile de la Beijing au un plan ambitios: asa cum studentii chinezi trebuie sa invete engleza, limba chineza trebuie sa fie invatata de cat mai multe persoane din intreaga lume. Chineza este a doua limba pentru cateva zeci de milioane de persoane, unele surse afirmand ca sunt peste o suta de milioane de pasionati de aceasta limba.

Proiectul Beijingului este unul foarte ambitios, iar guvernul a anuntat deja ca il va sustine financiar, alocandu-i un buget anual echivalent cu 25 de milioane de dolari. Anul trecut au fost trimisi peste o mie de profesori de chineza in Franta, Filipine, Kazakhstan, Nigeria, Columbia si in alte 16 tari.

In 2006 acest numar trebuie depasit, iar estimarile optimiste vorbesc de o dublare a numarului acestora.

Doua institutii vor sustine acest proiect : Hanban (Biroul National Chinez pentru Predarea Chinezei ca Limba Straina) si Institutul Confucius. Biroul va subventiona scolile si centrele, va pune la dispozitie spatii corespunzatoare, iar Institutul va oferi cartile, bursele si softul educational necesar, cu programe adaptate fiecarui nivel de pregatire si fiecarei tari.

De fapt guvernul chinez nu face ceva diferit fata de cel american sau cel francez ; pur si simplu trimite "emisari" care sa promoveze limba si cultura chineza. Nu este pentru prima data in lunga istorie a tarii cand China si-a promovat limba oficiala. In secolele XVII-XVIII China imperiala a facut ca numeroase dialecte sa fie vorbite in Asia de Sud Est.

Dar in secolul XXI efortul este pentru prima data global, corespunzator unei puteri mondiale in ascensiune. Sau, cum au declarat entuziasmate unele personalitati din viata culturala chineza, este echivalentul lingvistic al unei expeditii pe Luna.

Nu doar oamenii de cultura sunt incantati de idee, ci si birocratii si reprezentantii Chinei, dar si strainii carora le este adresat proiectul.

La prima Conferinta Mondiala Chineza desfasurata in luna iunie a anului 2005 au participat diplomati si profesori din 65 de tari, un numar impresionant. Dar aceasta promovare lingvistica este si o metoda de ascensiune pasnica a tarii in randul puterilor mondiale, fara ca vreun moment China sa constituie o amenintare la adresa securitatii globale.

Unele dintre vedetele acestei cruciade culturale sunt tineri, deja modele pentru China. Acestia au calatorit in tari diferite: Africa de Sud, Tailanda, Japonia sau Canada si sunt responsabili pentru coordonarea voluntarilor Hanban. Ei aleg, pregatesc si repartizeaza profesorii de limba chineza. Paradoxal este ca acesti voluntari se comporta ca adevarati misionari.

Nu primesc un salariu, ci doar o suma simbolica din partea Hanban. Dar cu toate acestea in baza de date sunt inscrisi peste 10.000 de voluntari, care au ocazia - daca sunt alesi - sa calatoreasca in intreaga lume si sa promoveze chineza. O oferta, se pare, greu de refuzat.