Intr-adevar, decorul e regulamentar. Toate semnele vestesc aparitia erei economice. Unde e, atunci, cifrul capitalismului romanesc? Nicaieri.

Capitalismul nu e o optiune, ci o consecinta. In spatele acestei formule de organizare sta un efort istoric enorm. Inainte de a naste capitalismul, o societate trece prin chinurile care duc la autonomia individului. Ea adopta, dupa deliberari violente, un soi de fanatism rational al valorilor-cheie: proprietatea si initiativa.

O asa-numita clasa de mijloc preia puterea politica si intemeiaza un stat nonbirocratic. Insa capitalismul nu e contabil si scriptic. El e insotit de suflul cultural al unei societati plesnind de incredere.El se suprapune, cel mai adesea, cu optimismul cultural, cu o anume harnicie, mindra pina la nationalism.

Capitalismul e o exuberanta exigenta, impartasita de grupuri care respecta valori economice de mare acuratete si fac politica deschisa.

Cite dintre datele retetei lucreaza in Romania anului 2006? Semnale tot mai insistente someaza opinia publica sa accepte aparitia capitalismului. Numarul publicatiilor economice a crescut, pina la nivelul curent, in statele occidentale. Stirile economico-bursiere urca solemn in ierarhia emisiunilor tv. Bancile domina centrele marilor orase. „Finantistii" si „brokerii" sint tratati cu veneratie.

De citeva zile, a aparut Money Channel, o televiziune specializata care s-a lansat cu strigatul „Prima televiziune a Romaniei profitabile". Moderatorii ei sustin ca reprezinta „motorul dezvoltarii Romaniei".

Intr-adevar, decorul e regulamentar. Costumele, limbajul, care combina o solida necunoastere a limbii romane cu mimetismul viu al englezei de afaceri, aerele initiatice ale celor care vorbesc, in „real time", despre „profit&loss" aduc ademenitor a capitalism. Toate semnele vestesc aparita erei economice. Unde e, atunci, cifrul capitalismului romanesc? Nicaieri.

Clasa de mijloc exista in masura in care exista grupuri fara acces la nivelul de achizitie al oligarhiei si nu sint atit de sarace incit sa se piarda in majoritatea sociala. Antrenor istoric al capitalismului, clasa de mijloc a fost o clasa de proprietari industriali si agricoli.

In Romania, ea contine: functionari bine platiti la companii straine, birocratia de stat, intermediari bursieri, personal media de prim-plan. Controlul politic e un esec deplin. Decizia de stat e in mina unui corp prost instruit si conservator, recrutat din lumea si din descendenta lumii socialiste. Valorile capitaliste de baza au o prezenta declarativa intensa si o existenta politica nula.

Reforma agrara a esuat si nu a transmis deci relatii de munca si tehnologie moderne la sate. Lumea oraselor mici e subcapitalizata, adica nu creste din resurse locale puse in miscare de antreprenori locali, ci e un rezervor de mina de lucru ieftina. Aceste abandonuri au creat un sector larg de neparticipare sociala si imigratie sistematica.

Initiativa economica e privilegiul unui grup de mare indolenta mentala care s-a limitat la tranzactii cu statul, vinzarea de pozitii pe piata romaneasca si speculatii in relatie de clan. Marele absent al capitalismului romanesc e economia. Cu ce se ocupa, atunci, bursa? Cu ce isi umple timpul mica armata de „brokeri" televizati? Cu jocul pe o piata fictiva. Cu investitia in importanta de sine.

Aici e diferenta fata de persoanele si relatiile care au dat Romaniei, pina in 1945, un capitalism incipient. Acea clasa de mijloc, deficitara si rapace, practica sportul cuvenit. Ea cucerise controlul politic, in nume propriu, si nu mai era cablata la orinduirea pe care o inlocuise. Corupta, ea avea totusi forta productiva, intemeind industrii si reactivind agricultura.

Valorile ei erau colorate de un nationalism demagogic, dar energic. In jur, cultura suferea de optimism. Enescu nu se jena sa scrie, la 17 ani, in adincurile Moldovei, Poema Romana. Un asemenea avint ar fi taxat, azi, in cultura noastra istovita, drept naivitate proasta.

Traim o iluzie frenetica si e de notat ca nu toate iluziile sint inutile. Imitatia are forta de tractiune. Dar falsul se pedepseste. Breaking news: easy money is dangerous! Cine stie capitalism intelege.