Circa 4.360 de functii din cadrul a 176 de consilii au fost miza alegerilor locale care s-au desfasurat, ieri, in Anglia.

Majoritatea analistilor considera, potrivit Mediafax, ca scrutinul reprezinta un test electoral pentru popularitatea premierului Tony Blair, deja aflata la cel mai scazut nivel inregistrat dupa ce a devenit lider al Partidului Laburist.

Imaginea guvernului Blair a fost afectata in ultima vreme de o serie de scandaluri, printre care eliberarea fara verificare a unor detinuti straini, reducerea bugetelor spitalelor si relatia extraconjugala a vicepremierului cu o secretara.

Problemele lui Blair reflecta, sustin analistii, ultima faza a guvernului laburist, aflat de noua ani la putere. Duminica, premierul a primit o noua lovitura, prin publicarea unui sondaj care arata ca majoritatea britanicilor considera guvernul laburist „lipsit de moralitate si incompetent".

In aceste conditii, Tony Blair va fi probabil nevoit sa anunte o ampla remaniere guvernamentala, iar un rezultat slab la alegerile locale ar deschide calea unei astfel de masuri. Patru dintre ministrii sai s-au aflat sau se afla inca in mijlocul unor scandaluri amplu mediatizate.

Ministrul de Interne, Charles Clarke, este implicat in cel mai periculos scandal pentru credibilitatea guvernului, izbucnit dupa ce ministerul a anuntat ca 1.000 de cetateni straini au fost eliberati din inchisoare, dar nu au fost si deportati.

Unii dintre acestia fusesera condamnati pentru asasinate, violuri si pedofilie si cel putin cinci dintre ei au recidivat dupa eliberare.

Pe langa faptul ca a dezvaluit dezorganizarea serviciilor penitenciare si de imigrare, cazul este extrem de sensibil pentru guvern, deoarece premierul a mizat pe realizarile Partidului Laburist in domeniul securitatii si ordinii publice.

Blair a manifestat un sprijin moderat fata de Clarke, dar biroul sau a insistat asupra „sprijinului puternic" pe care premierul il acorda ministrului Clarke. Opozitia cere insa insistent demisia ministrului de interne.

La randul sau, vicepremierul John Prescott se afla in centrul unui scandal politico-sexual clasic, izbucnit dupa ce presa britanica a descoperit ca avea o aventura extraconjugala cu una dintre secretarele sale. Blair il sustine in continuare pe Prescott, considerand ca este vorba despre un scandal „de ordin privat".

Nici imaginea Patriciei Hewitt, ministrul Sanatatii, nu a ramas intacta.

Articol integral in Gandul