Uniunea Europeana a anuntat ca intrerupe negocierile menite sa deschisa calea asocierii Uniunii Serbia-Muntenegru la UE, din cauza faptului ca autoritatile sarbe nu au reusit sa-l predea Tribunalului de la Haga, pana la termenul-limita stabilit pentru sfarsitul lunii trecute, pe generalul Ratko Mladici, suspectat de crime de razboi.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, care a anuntat decizia, dupa consultari cu procurorul-sef al Tribunalului de la Haga, Carla del Ponte, s-a declarat "dezamagit" ca guvernul de la Belgrad nu a reusit sa-l predea tribunalului amintit pe fostul comandant-sef al fortelor sarbo-bosniace, care, impreuna cu omologul sau civil,

Radovan Karadjici, se afla pe lista principalilor criminali de razboi implicati in evenimentele legate de dezmembrarea fostei Iugoslavii. Concret, cei doi sunt acuzati de masacrele de la Srebrenita, din 1995, in care au murit circa 8.000 de musulmani.

La randul sau, premierul sarb Voislav Kostunita, dezvaluind ca reteaua care il sprijinea pe Mladici a fost dezmembrata si ca generalul este acum "singur si izolat", a declarat ca decizia UE poate provoca Serbiei daune foarte grave si a facut apel la Mladici sa se predea, amintind ca ofiterii sarbi au pus totdeauna

interesele natiunii mai presus de propriile interese. Asemenea daune au si inceput sa fie simtite prin demisia vicepremierului Miroliub Labus, seful echipei de negociatori cu UE, care a dat vina pe primul-ministru pentru ca nu l-a predat pe Mladici si a indus in eroare partea europeana.

Nu este clar daca partidul lui Labus, G-17 Plus, va ramane in coalitia guvernamentala sau daca ii va retrage sprijinul deputatilor sai din parlament, ceea ce ar duce la prabusirea guvernului Kostunita.

Articol integral in Adevarul