Potrivit unor surse, PD este convins ca premierul Tariceanu incearca sa-si intareasca pozitia dupa Raportul din mai, obligind ministrii sa iasa la raport.

Partidul Democrat a intrat la idei. Potrivit unor surse din partid, pedistii banuiesc ca marcarea celor 500 de zile de guvernare ar fi o miscare prin care premierul Tariceanu incearca sa-si legitimeze pozitia la virful Guvernului.

Nemultumire la PD

Conducerea Aliantei a decis sa organizeze in iunie o manifestatie pentru marcarea a 500 de zile de guvernare. Ministrii Cabinetului Tariceanu ar urma sa-si prezinte evaluarea activitatii de pina acum. Decizia luata miercuri dupa-amiaza a stirnit nemultumire in rindurile democratilor.

Imediat dupa sedinta conducerii Aliantei, PD s-a intrunit intr-un Birou Permanent extins la care au participat si secretarii de stat numiti de partid. Emil Boc a prezentat propunerea facuta de liberali in CNC al Aliantei, insa majoritatea pedistilor s-au declarat impotriva organizarii unui astfel de eveniment.

Oltean: „Sint categoric impotriva"

„Eu sint categoric impotriva unei asemenea manifestari, atita vreme cit pensionarii sint in strada si batrinii sint la cozi in farmacii. Intii sa rezolvam aceste probleme si dupa aceea putem sa ne ocupam linistiti de asemenea manifestari grandioase", spune vicepresedintele PD Ioan Oltean. Surse din conducerea PD sustin insa ca adevaratele motive ale nemultumirii democratilor sint altele.

Pe de-o parte, ar fi incercarea premierului Calin Popescu Tariceanu de a-si insusi un eventual capital politic, rezultat in urma unui Raport de tara pozitiv. Si de alta parte, Tariceanu ar cauta sa legitimeze activitatea propriului Guvern, in eventualitatea in care va fi din nou pus in fata deciziei organizarii alegerilor anticipate dupa ianuarie 2007.

Videanu: „Evaluarea este utila"

Biroul Permanent al PD nu a luat inca o decizie in legatura cu oportunitatea organizarii grandioasei evaluari propuse de liberali, urmind ca acest subiect sa fie dezbatut si la urmatoarele sedinte ale conducerii PD. Manifestarea ar trebui sa aiba loc cel tirziu la sfirsitul lunii iunie.

„Credem ca este util sa facem aceasta evaluare, pentru ca este bine sa vedem care au fost promisiunile electorale si care sint realizarile astazi", declara, imediat dupa terminarea sedintei liderilor PD si PNL, purtatorul de cuvint al Aliantei si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

PNL: „Este propunerea PD"

„Este o propunere mai veche, facuta acum doua luni de zile de catre PD, intr-o sedinta a CNC-ului Aliantei", a ripostat secretarul general al PNL, Dan Motreanu. El nu si-a amintit insa cine a dezgropat acum invitatia organizarii bilantului guvernarii la 500 de zile. „Este utila prezentarea periodica a situatiei actului de guvernare.

Trebuie vazut in ce masura s-a indeplinit programul de guvernare", a explicat Motreanu. Intrebat despre discutiile purtate intr-un cadru restrins intre PNL si PD pe marginea marcarii celor 500 de zile, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti (participant la intilnire) a refuzat orice dialog. „Cititi declaratia domnului Videanu", a raspuns iritat vicepresedintele liberal.

„500 de zile ar fi cam un an si jumatate", a explicat secretarul general, Dan Motreanu, alegerea numarului 500.

Articol integral in Cotidianul