Senatul a aprobat ieri o lege prin care institutiile si societatile de stat nu vor mai putea sponsoriza persoane fizice sau juridice.

Institutiile publice sau societatile cu capital de stat nu vor mai putea sponsoriza firme sau persoane fizice. Senatul a aprobat ieri o propunere legislativa a senatorului PD Marius Marinescu, prin care se modifica legea sponsorizarii.

Astfel, daca proiectul lui Marinescu va trece si de Camera Deputatilor, vor fi interzise sponsorizarile de genul celor efectuate de Loteria Romana catre clubul de fotbal Rapid si scriitorul si realizatorul TV Stelian Tanase.

Marinescu: "Dati-l afara pe Copos"

Pentru initiativa legislativa a lui Marius Marinescu s-a pronuntat marea majoritate a senatorilor, astfel ca legea a fost aprobata cu 63 de voturi pentru, 3 abtineri si unul contra.

"Nu este normal ca cluburile de fotbal care vand jucatori si nu platesc impozit pe profitul obtinut in acest fel sa primeasca bani de la stat. Banii contribuabilului trebuie sa se intoarca la stat si sa fie folositi pentru masuri de protectie sociala", a afirmat initiatorul proiectului, democratul Marius Marinescu.

Acesta a exemplificat prin cazul lui George Copos, patronul clubului Rapid, care a primit de la Loterie 1,8 miliarde de lei. "Trebuie impiedicate astfel de cazuri", a argumentat Marinescu. Senatorul democrat pare sa aiba un razboi personal cu ministrul conservator George Copos.

In urma cu o zi, cand Copos se afla la tribuna Senatului, de unde raspundea intrebarilor adresate de senatori, Marinescu i-a cerut sa demisioneze.

"Dati-l afara din guvern. Sa iesim toti in strada si sa protestam pana Copos va fi dat afara", striga Marinescu din primul rand al Senatului, batand cu palma in masa.

Camera Deputatilor, inca un hop pana la promulgare

Nu doar unii scriitori precum Stelian Tanase sunt afectati de modificarea legii sponsorizarii. Conform initiativei legislative aprobate ieri in Senat, nici unei persoane fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ si care ii aduc profit nu i se va mai permite sa obtina sponsorizari de la societati cu capital de stat.

In aceasta categorie intra avocatii, notarii, evaluatorii, executorii judecatoresti, medicii si farmacistii.

Propunerea legislativa a senatorului Marinescu, inainte de a intra in vigoare, trebuie sa fie dezbatuta si de Camera Deputatilor, care este forul decizional.

Loteria Romana, un sponsor mai mult decat generos

Daca proiectul adoptat ieri de Senat va deveni lege, una dintre principalele companii de stat afectate va fi Loteria Romana. Aceasta va trebui sa renunte la toate sponsorizarile persoanelor fizice sau juridice de pana acum.

Articol integral in EVZ