Rechinul, gazela si hipopotamul au un singur lucru in comun: faptul ca, in ultimul an, existenta lor a devenit periclitata.

Agentia care monitorizeaza biodiversitatea la nivel global, UCIN, a facut schimbari majore in Lista Rosie a Speciilor Periclitate, potrivit BBC. Editia ei din 2006 include numeroase prezente noi. In ceea ce priveste Romania, detinem 66 de specii periclitate in diverse grade, dintre care sase amenintate drastic, noua in pericol si 51 vulnerabile, dar 613 o duc relativ bine. Se resimte insa lipsa datelor referitor la 37 de specii.

Angajare fara efect

Conform directorului general al UCIN, Achim Steiner, lista alcatuita pentru anul curent „demonstreaza o tendinta clara: daunele aduse biodiversitatii sint in crestere". Aceasta in pofida unei conventii mondiale prin care guvernele s-au angajat ca, pina in 2010, sa le puna capat.

99% dintre speciile de pe lista sint puse in pericol de catre actiunile oamenilor, printre care semnificative sint introducerea unor specii straine mediului in cauza, poluarea si supraexploatarea. Pierderea si degradarea habitatului afecteaza o majoritate de 80% dintre pasarile, mamiferele si amfibiile aflate in evidenta UCIN.

Nici incalzirea globala nu remediaza, dimpotriva, conditia animalelor amenintate. Lista din 2006 include 16.119 de nume, o treime din numarul de specii monitorizate. Ceea ce reprezinta unu din trei amfibieni, un sfert din conifere si unu din patru mamifere. Per total, doua din cinci specii, dintre cele urmarite de oamenii de stiinta, se confrunta cu extinctia.

Vestea buna este insa ca, fata de numarul din 2005, cresterea nu este masiva. Pe de alta parte, Jean-Christophe Vie, un alt oficial UCIN, examineaza critic metodologia studiului si concluzioneaza ca numarul de 16.000 ar putea fi o subestimare a dimensiunilor reale ale problemei.

Cu apa in protap

Fata de anul trecut, lista s-a imbogatit semnificativ in pesti. Speciile marine sint supuse unei presiuni fara precedent din cauza pescuitului in exces. Pentru ca numarul pestilor care isi au arealul aproape de suprafata scade, plasele de pescuit coboara din ce in ce mai adinc.

Motiv pentru care si rechinul obisnuit se afla acum in pragul extinctiei, laolalta cu 20% dintre cele 547 de specii de rechin si calcan incluse in lista UCIN, conform „The New Scientist". Acestea sint vulnerabile pentru ca au un ritm lent de maturizare. Nici pestii de apa dulce nu au o situatie privilegiata.

In tarile mediteraneene, apa utilizata pentru consum si irigare luata din lacuri si riuri, ca si introducerea unor populatii straine de pesti au dus la periclitarea a 53% din speciile endemice.

Articol integral in Cotidianul