Intalnirea ministrilor de finante din UE cu omologii lor din est, din 5 mai, are scopul de a ne convinge sa crestem fiscalitatea, sustine Sorin Ionita, directorul Societatii Academice din Romania.

Intrebat de Andreea Pora de ce se tem finantistii din est, in emisiunea Romania la Raport de la MIX FM, Sorin Ionita a spus ca si ei sunt politicieni si ei se tem de dinamismul economic al tarilor estice si de faptul ca multe companii isi vor muta frontul de lucru in aceasta zona.

El spune ca introducerea cotei unice de impozitare nu este un ceva negativ, dovada stau cifrele raportului SAR publicat zilele trecute. In plus, admiterea noastra in UE ar perturba calculele fiscalitatii vestice si politicienii se tem de reactia sindicatelor.

INSERT ionita de europeni

„Trebuie sa ne obisnuim si noi, ca de aci inainte, intram in Europa si vom mai vedea si idioti vest europeni, nu numai idioti est europeni. Alesii din Parlamentul European sunt niste ciudatenii cateodata, nu sunt din alta stofa.

Teama lor, nu e vorba doar de Romania, ci de toata Europa de est, e ca noi venim cu o fiscalitate mai scazuta, dinamism economic mai mare, firmele vestice se muta in este, dupa cum stiti, foarte multe, in special pe partea de manufactura, stiti ce se intampla cu industria auto, cum se transfera toate liniile de asamblare si nu le convine.

Trebuie sa intre si ei intr-un proces de ajustare si asta provoaca probabil durere, nu le place, trebuie sa reformeze un pic statutul bunastarii de acolo. Stau prea confortabil angajatii, sindicatele, ori politicienii ezita sa explice", a declarat Sorin Ionita.