Board-ul FMI a apreciat progresele inregistrate de Romania la nivelul politicilor economice incepand din anul 2000 inclusiv continuarea consolidarii fiscale, dezinflatiei, cresterea performantelor financiare ale intreprinderilor de stat si privatizarea, dar atrage atentia ca desi exista o mare incredere in perspectivele pe termen mediu, incetinirea procesului de dezinflatie si cresterea deficitului de cont curent reprezinta potentiale dificultati.

Pentru acest an, FMI estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 5,2%, o rata a inflatiei de 6,5%, peste previziunile autoritatilor romane si un deficit de cont current de 8,5%.

Acestea sunt cateva dintre punctele de vedere ale directorilor executivi ai FMI, sintetizate in nota de informare publica remisa de Fond la sfarsitul sedintei Board-ului privind Articolul IV consultari cu Romania, care a avut loc la data de 26 aprilie 2006.

Pentru acest an, FMI estimeaza o scadere a ratei inflatiei la 6,5%, peste previziunile autoritatilor romane.

Guvernatorul Bancii Nationale a anuntat in luna februarie cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia pe anul 2005 ca BNR va continua tintirea dezinflatiei intr-un ritm "ambitios" si nu isi va modifica tintele de inflatie stabilite pentru acest an si anul viitor, respectiv 5% (plus/minus un punct procentual) pentru anul 2006 si de 4% (plus/minus un punct procentual) pentru anul 2007.

Directorii executivi ai FMI au incurajat autoritatile romane sa adopte politici care sa solutioneze aceste aspecte, respectiv incetinirea procesului de dezinflatie si cresterea deficitului de cont curent, si sa asigure ca fluxurile mari de capital sunt utilizate pentru a promova cresterea economica.

De asemenea, directorii executivi si-au exprimat ingrijorarea cu privire la hotararea recenta a Executivului de a majora tinta de deficit pentru 2006. In luna aprilie a acestui an, Guvernul a decis rectificarea bugetara pe anul 2006, obiectivul anuntat de autoritati fiind demararea rapida a proiectelor de investitii in domeniile prioritare.

In urma rectificarii, tinta pentru deficitul bugetar initial prognozat la 0,4% a crescut la 0,9%. Anul trecut deficitul general consolidat al Romaniei a fost de 0,8% din PIB.

Desi directorii FMI au admis ca sustenabilitatea fiscala nu prezinta un risc imediat pentru Romania, acestia au atentionat ca o consolidare fiscala este fundamentala pentru a reduce cererea interna, a diminua presiunea exercitata de intrarile de capital si a asigura sustenabilitatea pe termen mediu.

Expertii FMI au evidentiat ca expansiunea creditului a contribuit la majorarea deficitului de cont curent la 8.7 procente din PIB in 2005 si a generat presiuni inflationiste. Pentru acest an, deficitul de cont current este estimat sa scada la 8,5% din PIB.

Potrivit datelor BNR, la nivelul intregului an 2005, deficitul de cont curent a depasit 6,8 miliarde euro, in crestere cu 35,1% fata de anul anterior.