AVAS a anuntat vineri ca in privinta procesului de privatizare a S.C. TRACTORUL UTB S.A. Brasov, negocierile cu compania indiana Mahindra & Mahindra continua. AVAS va comunica public, in maximum doua saptamani, dupa negocierile cu Mahindra&Mahindra, decizia finala cu privire la situatia Tractorul SA.

Potrivit AVAS, cel mai important punct sensibil aparut in timpul negocierilor este cel cauzat de declaratiile alarmiste venite din partea liderilor sindicali si a altor persoane, cum ar fi lideri politici care nu au inteles ca orice fel de afirmatie, facuta intr-un moment nepotrivit, poate afecta procesul de privatizare.

Un aspect foarte discutat a fost si modul de acordare a ajutorului de stat, in valoare de 160 de milioane de euro, care ar fi acoperit marea majoritate din datoriile societatii.

Nici pozitia furnizorilor de utilitati nu a venit in sprijinul negocierilor, in special cea a furnizorului Apa Nova, care ameninta in mod repetat societatea Tractorul cu executarea silita.

Potrivit AVAS, in cazul in care investitorii indieni s-ar retrage, societatea Tractorul isi va derula programul de restructurare si de restrangere a activitatii de productie in 5 sau 6 hale.

Halele dezafectate vor putea fi vandute sau inchiriate, pentru ca banii obtinuti sa fie folositi pentru plata datoriilor si desfasurarea activitatii. In plus, va incepe o campanie in tara pentru a incuraja vanzarea tractoarelor romanesti.

Dupa aplicarea programului de restructurare si plata datoriilor, societatea ar putea fi scoasa din nou la privatizare, daca situatia ei financiara se imbunatateste.