Compania Nokia a prezentat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, o noua gama de computere si dispozitive multimedia din colectia Nseries, respectiv terminalele N93, N73, care urmeaza sa fie comercializate si pe piata din Romania, incepand cu luna iulie a acestui an. Gama Nseries a fost lansata anul trecut, pana in present Nokia vanzand deja aproximativ 5 milioane de computere multimedia.

Gama Nokia Nseries face parte din categoria de produse cu cea mai mare crestere de pe piata mobilitatii, respectiv din categoria dispozitivelor convergente. Potrivit estimarilor Nokia, in acest an, piata dispozitivelor convergente va atinge cifra de 100 de milioane de unitati, pentru ca in anul 2008 aceasta piata sa depaseasca 250 milioane unitati.

Conform studiilor companiei Canalys, anul trecut, piata dispozitivelor convergente a atins 53 milioane unitati, Nokia detinand peste 54% din aceasta piata.

Nokia N93 este un dispozitiv mobil specializat pe inregistrarea de instantanee video, terminalul detinand functii de inalta calitate pentru inregistrare sau redare video, pentru telefonie si pentru comunicatii prin internet.

Nokia N73 este un computer multimedia cu performante foto deosebite si cu difuzoare stereo 3D integrate. In plus, fata de functiile multimedia standard ale produselor Nokia NSeries, N73 include si o camera de 3,2 megapixeli cu tehnologie optica de la Carl Zeiss.

Anul trecut Nokia a inregistrat un profit net de 3,6 miliarde euro, in crestere cu 13% fata de profitul raportat in anul anterior, iar vanzarile nete au atins 34,2 miliarde euro, in crestere cu 16% fata de vanzarile inregistrate in 2004. Pentru primul trimestru al acestui an, Nokia a raportat vanzari de 9.5 miliarde de euro, cu 29% mai mult decat in perioada similara a anului 2005.