Polonia, Romania, Bulgaria, statele baltice, Moldova si Georgia - un "zid de aparare" impotriva unei Rusii potential ostile."O viziune comuna asupra vecinatatii comune" - conferinta internationala ce a avut loc in capitala Lituaniei - a conturat, in primul rand, o atitudine explicita de blamare a politicii externe a Rusiei.

Tonul reuniunii a devenit extrem de dur dupa ce, in cursul conferintei de miercuri, vicepresedintele american Dick Cheney a acuzat Moscova de santaj, intimidare si subminare a integritatii teritoriale a vecinilor sai.

"Nici un interes legitim nu este servit atunci cand petrolul si gazul devin instrumente de intimidare sau santaj, fie prin manipularea resurselor sau monopolizarea transportului acestora", a acuzat Cheney.

Este prima data, de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, cand politica externa a Rusiei este criticata in termeni atat de transanti de un oficial american de asemenea rang.

Cheney a lasat sa se inteleaga ca un nou razboi rece este in plina desfasurare, de data aceasta cortina de fier aflandu-se intre Rusia si o parte din statele aflate la granitele sale, in timp ce presedintii Iuscenko si Saakasvili, dar si liderul opozitiei belaruse, Aleksandr Milinkevici, ar fi "eroi ai timpurilor noastre".

"Rusia are de ales intre a se reintoarce la democratie sau a deveni un inamic", a mai spus Cheney, in aplauzele liderilor din statele baltice si cele riverane Marii Negre.

Vicepresedintele SUA a identificat practic Polonia, Romania, Bulgaria, statele baltice, Ucraina, Republica Moldova si Georgia ca fiind "zidul de aparare" care separa Vestul democratic de o Rusie potential ostila, comenteaza cotidianul Kommersant.

Incurajate de sprijinul vicepresedintelui american, Georgia si Ucraina au amenintat cu retragerea din Comunitatea Statelor Independente.

Apartenenta la spatiul economic construit in jurul Rusiei nu mai aduce oricum nici un avantaj economic Georgiei, a explicat liderul de la Tbilisi (exporturile georgiene de vinuri si alte produse alimentare fiind recent blocate de autoritatile ruse, ca si in cazul Republicii Moldova, sub pretextul ca nu corespund din punct de vedere al sigurantei alimentare).

In plus, Georgia isi anuntase inca din februarie retragerea din acordul de cooperare militara din CSI, motivand ca doreste sa adere la NATO.

Ucraina, care, la randul ei, a trecut printr-un veritabil razboi al gazelor cu Gazprom-ul iarna aceasta si are de asemenea aspiratii euro-atlantice, "analizeaza oportunitatea ramanerii in Comunitatea Statelor Independente", a indicat ministrul adjunct de Externe ucrainean, Volodemir Ohrezko.

Intentiile celor doi fosti sateliti au provocat critici dure la Moscova, presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov, declarand ca retragerea din CSI ar putea fi in detrimentul populatiei din aceste state.

Citeste articolul complet in Gandul