Un miliard de euro. Atat ar putea obtine anual Romania, incepand din 2008, in urma comercializarii dreptului asupra emisiilor de noxe. Sau, altfel spus, in urma vanzarii de "aer curat".

Banii sunt pentru cele aproximativ 40-50 milioane de tone de dioxid de carbon pe care tara noastra le produce anual in minus fata de nivelul stabilit prin Protocolul de la Kyoto si pe care le poate vinde marilor poluatori.

"In perioada 2008-2012, Romania trebuie sa produca cu 8a mai putin dioxid de carbon decat in 1989. Noi emitem insa cu aproximativ 40a mai putin", a declarat Ionut Purica, consilier personal al ministrului mediului si gospodaririi apelor.

Ieri tona de dioxid de carbon se comercializa pe piata UE cu 11,20 de euro. Potrivit lui Purica, pentru anul viitor se previzioneaza ca pretul va ajunge in jurul a 23 de euro pe tona. Asta inseamna un venit potential de un miliard de euro pe an. Tranzactiile mondiale cu CO2 s-au ridicat in 2005 la 9,4 miliarde de euro.

Incepe impartirea "cotelor"

Teoretic, companiile autohtone isi vor putea tranzactiona "surplusul" de dioxid de carbon inca de anul viitor, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Pentru aceasta insa este nevoie ca Ministerul Mediului si alte institutii abilitate sa puna la punct asa-numitul "Plan National de Alocare" (PNA), un document in care se precizeaza numarul total de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, documente care vor fi repartizate catre companiile poluatoare.

"Primul draft al PNA va fi facut public, spre consultare, in jurul datei de 30 iunie anul curent", a declarat Dumitra Mereuta, director Directia Politici de Mediu din cadrul MMGA.

Potrivit acesteia, deja marii poluatori au primit chestionare pe care trebuie sa le completeze cu date despre emisiile de noxe realizate.Incepand cu 2007, agentii economici sunt obligati sa detina autorizatia privind emisia de gaze de sera.

Se pot da si amenzi

Chiar daca pentru Romania Protocolul de la Kyoto se poate transforma intr-un real avantaj, "cotele de aer curat" trebuie gestionate cu grija.

Incepand de anul viitor, pentru fiecare tona de dioxid de carbonat produs in plus fata de limitele impuse in PNA va insemna, pentru agentul economic care a incalcat regula, o amenda de 40 de euro. Mai mult, pentru perioada 2008-2012, amenda a fost stabilita la 100 de euro pe tona.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei