Numele „centralului" elvetian care ne-a defavorizat la meciul Danemarca - Romania apare in convorbirile dintre Luciano Moggi si Pierluigi Pairetto.

Un cutremur de proportii zguduie din temelii fotbalul italian, iar replicile se resimt in intreaga Europa. Luciano Moggi, director general la echipa Juventus Torino, a fost prins cu mata-n sac de Procuratura din Torino, care a interceptat cateva convorbiri telefonice ale oficialului italian.

In stenogramele publicate de presa peninsulara, Moggi dicta dupa bunul sau plac delegarile arbitrilor la partidele sustinute de Juventus in Liga Campionilor. Complicele lui Moggi era un alt italian, Pierluigi Pairetto (fost vicepresedinte al arbitrilor la UEFA).

„Ti-am dat un arbitru mare!"

In discutiile dintre Moggi si Pairetto apare, printre multe alte nume de arbitri, si cel al „centralului" Urs Meier, elvetianul care ne-a defavorizat la meciul Danemarca - Romania, disputat la Copenhaga, in toamna lui 2003. Arbitrul a prelungit atunci meciul cu peste patru minute, iar gazdele au egalat scorul la 2-2 in ultima secunda.

Rezultatul a insemnat pentru tricolori ratarea calificarii la EURO 2004.

Dialogul Pairetto-Moggi e sugestiv asupra felului in care se aranjau lucrurile la nivelul Comisiei de Arbitri de la UEFA. „Ti-am dat un arbitru mare pentru Amsterdam", zice Pairetto. „Cine e?", e curios Moggi. „Meier", raporteaza fostul „fluieras„. „Excelent", e satisfacut Moggi, care strambase din nas la adresa altor arbitri, considerati „nemaleabili".

Episodul in care apare Meier confirma ipoteza ca elvetianul fluiera dupa cum ii ordona sefii de la UEFA.

Dupa meciul de la Copenhaga, oficialii si suporterii nationalei noastre au sustinut ca Romania a fost lasata intentionat acasa, pentru a le face loc norvegienilor si danezilor. Desi a defavorizat Romania la acel joc, Urs Meier n-a fost suspendat de UEFA.

„Totul este o porcarie"

Oficialii de la Juventus Torino au iesit la rampa ieri, desi joi, imediat dupa izbucnirea scandalului, Luciano Moggi anuntase ca intregul club este in „silenzio stampa". Moggi si Antonio Giraudo, administratorul-delegat al echipei, au aparut in fata jurnalistilor pentru a sustine ca sunt victimele unui complot pus la cale de rivalii de la AC Milan.

„Totul e o porcarie! Intrebati-va mai intai de ce au facut acest lucru (n.r. - publicarea convorbirilor telefonice) cu cateva zile inainte ca noi sa castigam un campionat pe care-l meritam din plin", s-a ratoit Moggi la jurnalisti. Giraudo i-a tinut isonul: „Intrebati-va de ce continutul acestor interceptari telefonice a fost furnizat mai intai presei si nu avocatilor nostri.

Este incredibil modul in care au fost incalcate drepturile fundamentale ale omului", a declarat Antonio Giraudo.

In timp ce Giraudo vorbea la Torino cu jurnalistii, Franco Carraro, presedintele Federatiei Italiene de Fotbal, se adresa presei la Roma. „Simt ceea ce simt acum toti suporterii: tristete si furie. Trebuie sa ne asiguram ca federatia nu va fi implicata foarte mult in acest scandal", a afirmat Carraro.

Pierluigi Pairetto, omul cu ajutorul caruia Luciano Moggi ii manuia pe arbitri ca pe niste papusi, a negat totul. „Buna mea credinta nu poate fi pusa in discutie. Eu am vorbit cu multi conducatori de club, incercand sa-i apar pe arbitrii care mai greseau", a declarat Pairetto, precizand ca masina pentru care Luciano Moggi a intervenit la Fiat nu era pentru el, ci pentru un prieten.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei