Competitia dintre Vintu si Voiculescu s-a mutat din petrol in planul afacerilor cu pensii private. Afacerile cu pensii private au stirnit interesul a doi dintre cei mai potenti din punct de vedere financiar oameni ai momentului: Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu.

Ambii incearca de pe acum sa-si nominalizeze cite un reprezentant in Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private, organism care va monitoriza felul in care vor fi administrate citeva zeci de miliarde de euro, cit se estimeaza ca va suporta pe viitor piata.

Primul a punctat SOV

Sustinut de CNSLR Fratia, Vlad Soare, fost presedinte al Grupului Gelsor, a fost nominalizat din partea tuturor confederatiilor sindicale si votat in Consiliul Economic Social (CES) ca reprezentant in comisie.

Potrivit legii, Comisia de supraveghere va avea cinci membri, din care CES are dreptul la doua propuneri, una din partea sindicatelor, iar cealalta de la patronate, iar partidele parlamentare la alte trei.

Patronatele l-au desemnat pe Doru Frunzulica, fost secretar de stat al PSD si fost prim-vicepresedinte al UGIR, patronat controlat de George Constantin Paunescu.

Controversatul Soare

Potrivit ziarului „Gandul", sindicatele au avut de dezbatut pina sa cada de acord asupra reprezentantului lor. Rind pe rind, au cazut la vot Ioan Andrei, primul presedinte al Consiliului de Administratie al SOV Invest (sugestia CSDR), Steluta Enache (BNS) si Petru Dandea (Cartel Alfa).

Bogdan Hossu ne-a marturisit ieri, cu regret, ca sindicatele sale au fost nevoite sa il agreeze pe Vlad Soare, deoarece nu se mai ajungea la nici o intelegere si exista riscul sa se piarda locul din comisie. „Soare n-a fost votat de confederatii, s-a cazut doar de acord asupra lui si am trimis propunerea in CES, unde s-a votat", a precizat Hossu.

Asa a ajuns omul lui Vintu, cu sustinerea CNSLR Fratia si acceptul tacit al celorlalte sindicate, ca propunere. Hossu se asteapta ca propunerea sa cada in Parlament, avind in vedere ca Soare a fost nu doar presedinte al Gelsor, dar si presedinte al CA al Bancorex, iar legea nu permite membrilor sa fi condus institutii care au falimentat. Vlad Soare a declarat pentru Antena 3 ca nu este omul lui Vintu.

Conservatorii incalca intelegerea

Ultimul act din confruntarea Vintu-Voiculescu s-a consumat saptamina trecuta, in Parlament, cind Partidul Conservator a incalcat o intelegere prestabilita in Coalitie si si-a nominalizat si el un reprezentant. Potrivit legii, cele trei sugestii politice trebuiau facute de comisiile de finante si de munca din Parlament, patru in total.

Grupurile parlamentare se intelesesera astfel: un om si functia de presedinte al comisiei de la PD, un altul si pozitia de vicepresedinte de la PSD si al treilea membru de la PNL.

Cind membrii celor patru comisii parlamentare s-au uitat pe buletinul de vot, au vazut patru nume in loc de trei: Mircea Oancea (PD, actual director interimar al comisiei), Ioan Giurescu (PSD, fost sef al Casei Nationale de Pensii), Horatiu Popa (PNL, director general al ARDAF), si o surpriza, Stefan Prigoreanu (PC, director la firma de asigurari si brokeraj Millenium Insurance Broker).

In acel moment, pesedistii s-au suparat si au parasit sedinta. Varujan Vosganian, presedintele comisiei de buget-finante din Senat, ne-a declarat ieri ca a cerut tuturor grupurilor parlamentare sa precizeze in scris care este pozitia lor in aceasta disputa.

Cit priveste propunerea PNL, Horatiu Popa, salariat al unei firme a lui Ovidiu Tender, Vosganian a avut o pozitie asemanatoare cu cea referitoare la Vlad Soare: „Nu trebuie sa incriminezi un om pentru ca este angajat la cineva care are probleme penale".

Citeste articolul complet in Cotidianul