O ancheta publicata de Saptamina Financiara despre afacerile familiei Awdi - actionarul majoritar al societatii de distributie a presei, RODIPET, a scos la iveala amanuntele privatizarii acestei foste societati de stat.

Sprijinul din partea Clubului Roman de Presa (CRP), precum si modul in care autoritatile au inchis ochii la unele presupuse incalcari ale legii sint coroborate astfel cu situatia dificila in care a ajuns distributia de presa.

Si chiar daca CRP a "amendat" tentativa de cenzura din partea familiei RODIPET, care a refuzat sa distribuie Saptamina Financiara in care era publicata ancheta, sprijinul pe care Clubul l-a dat familiei Awdi in trecut dezvaluie o parte din interesele ascunse ale acestei organizatii reprezentative pentru patronatul din presa.

Patronat care, desi deseori incearca sa se ascunda prin diverse paradisuri fiscale, a ajuns sub ochii tuturor in urma unei initiative a Centrului pentru Jurnalism Independent. CJI, impreuna cu partenerii sai, a realizat un website unde pot fi gasiti patronii celor mai semnificative entitati media, atit din presa locala, cit si din cea generalista.

Chiar si cu aceste probleme de infrastructura, presa scrisa isi continua evolutia. Saptamina trecuta s-a inregistrat aparitia noului cotidian gratuit editat de grupul Ringier, iar brandul american BusinessWeek si-a anuntat intrarea pe piata din Romania.

Si in televiziune lucrurile se misca, noul canal controlat de Sorin Ovidiu Vintu - The Money Channel - fiind lansat la inceputul saptaminii trecute.