Inasprirea conditiilor de creditare, anuntata de BNR, nu a avut darul sa sperie nici bancile comerciale, nici cetatenii. Dovada? In aceasta primavara, volumul creditelor pentru populatie a crescut cu peste 50% fata de perioada similara a anului trecut. Mai mult, au reaparut creditele in valuta, adica exact ceea ce voia sa evite Banca Centrala.

Cresterea volumului de credite acordate populatiei se datoreaza atit cererii tot mai mari, cit si conditiilor atractive oferite de banci. Aceastea au scazut dobinzile in mod semnificativ, si au detectat nise de piata lasate de izbeliste pina acum. Asa s-a ajuns ca si orasele mici sa fie impinzite de sucursale ale marilor banci, iar valutele in care se ofera credite sa fie tot mai diversificate.

Si pentru ca Romania se apropie tot mai mult de piata comuna a UE, tendinta de globalizare se resimte si la nivelul deschiderii de conturi bancare. Astfel s-a ajuns ca mai mult de 10.000 de romani sa aiba cel putin un cont deschis la o banca din strainatate.