Documente:
Centre comerciale
(07.05.2006) WMV

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, reia ideea ca preturile pe piata imobiliara sunt prea umflate si ca, la un moment dat, acestea vor urma o curba descendenta. Vasilescu il citeaza in acest sens pe Greenspan, fostul guvernator al Trezoreriei SUA.

Pe de alta parte, Romania ramane cap de lista la gradul de profitabilitate a investitiilor imobiliare, cu o crestere de 414%, potrivit studiilor de profil.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:

Alan Greenspan

"Cat priveste activele atat mobiliare, cat si imobiliare, Alan Greenspan, fostul presedinte al Bancii Federale a SUA a vorbit acum cateva zile si a spus pentru toata lumea: pretul activelor, si cele mobiliare, si cele imobiliare, a urcat prea mult; sunt umflate. Ne asteptam in anii urmatori la o curba care sa vina in jos."

Centrele comerciale se vor dezvolta si mai mult

Budapesta, cu o populatie mai mica decat Bucurestiul, are un numar dublu de mall-uri; si in Romania le vedem rasarind peste noapte, unde ne-am astepta mai putin.

Centrele comerciale de tip mall, supermarket sau hypermarket au aparut peste noapte in carteiere foarte aglomerate (ex. in Militari), cu consecinta asupra traficului, care devine insuportabil.

M. Preoteasa, EurActiv.ro, Adrian Vasilescu, BNR

La inceput, orientarea a fost catre orasele mari, dar chiar si in Valea Jiului supermarketul patrunsese de acum cativa ani.

Forma lor ceva mai scumpa este cea a mall-urilor. Ca si la telefonia mobila, ceea ce s-a intamplat in piata a depasit cu mult asteptarile; de cele mai multe ori, investitorii s-au uitat la statistici, care adesea pacalesc. Ne uitam la salariul minim, la salariul mediu si vedem cifre destul de mici.

Dar in economia romaneasca sunt foarte multi bani care nu se vad in statisticile oficiale. Astfel, in momentul in care altii au experimentat si au vazut ce boom exista pe aceasta piata, este normal ca ei sa isi duplice respectivul centru comercial si, bineinteles, competitorii lor sa fie "invidiosi" si sa incerce sa intre cat mai rapid pe piata.

Investitii bune

Potrivit unui studiu realizat de o companie internationala, Romania ramane in topul tarilor in care investitiile imobiliare au cel mai mare grad de profitabilitate: peste 414%, urmata de Polonia, cu 393%, in timp ce Franta si Spania se afla pe locul al doilea.

  • Studiu: Romania, cea mai rentabila zona din Europa pentru investitii imobiliare

    Este de asteptat ca preturile la apartamentele mai vechi, din zonele periferice sa stagneze sau chiar sa scada.

    In schimb, terenurile, locuintele noi, cladirile de birouri raman investitii bune. Pentru a fi percept pe masura afacerii tale, trebuie sa functionezi intr-un birou modern, o cere eticheta.

    O problema este insa ca s-a construit atat de haotic, incat ar fi necesar sa fie mai multa ordine.

    S-a dezvoltat destul de mult piata birourilor, oarecum haotic insa: imi este greu sa imi imaginez intr-o tara dezvoltata ca o cladire cu 100 de birouri sa nu aiba obligatoriu o parcare amenajata subteran, sa nu aiba anumite facilitati si sa nu respecte un plan urbanistic, astfel incat sa dea bine in cadrul general.

    Daca ne uitam amatoristic la orasele Romaniei, observam ca sunt foarte multe contradictii in aspecte si mai ales avem aceasta nebunie a traficului pe care o cunoastem foarte bine, mai ales noi, bucurestenii.

  • Dobanda

    Legislatia bancara este deja aliniata la cea a Uniunii Europene. Cat priveste asteptarile romanilor ca dobanda sa scada, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune ca acest lucru nu se va intampla atat de repede.
    Inseamna aceasta ca vor fi dobanzile mai mici la credite? Exista doua curbe care merg intotdeuana impreuna: inflatia si dobanda in general, pretul banilor.

    Cine isi inchipuie ca numai pentru ca intram in UE dobanda va fi mai mica si pretul banilor, deci, va fi mai mic, se insala - spune Adrian Vasilescu.

    UE ne va ajuta prin integrare sa schimbam cateva lucruri esentiale in structura economiei. Dar schimband structura economiei, probabil ca vom ajunge si la o inflatie mai mica.

    Noi speram ca spre 2009, 2010, deja sa ne aliniem cu inflatia la tarile care merg cu clasa a treia in momentul de fata; media pe zona UE este o medie foarte buna, inflatia nu depaseste 2% si, normal, si creditele sunt ieftine.

    Dar asta depinde de multe lucruri si, in primul rand, depinde de calitatae muncii".

    Asteptarile in piata romanesca sunt mari, tocmai pentru ca populatia se uita inspre statele vecine (ex. Ungaria) sau in state mai vechi din UE (ex. Franta), unde exista un cu totul alt nivel al dobanzii.

  • Credite din strainatate?
    Poate un roman sa ia un credit din strainatate, din Franta, de ex., unde dobanda este de 2-3%?

    Teoretic, da. In practica, acest tip de credite trebuie garantat, iar garantia consta adesea intr-un depozit care este deschis la respectiva banca din strainatate. Legislatia permite acest lucru, fara notificarea Bancii Nationale - precizeaza dl. Vasilescu.

    Acest depozit reprezinta asa-numitul "cash colateral", insa, prin natura lui, acesta este accesibil tot persoanelor (fizice/juridice) care ruleaza multi bani, pentru dezvoltare, iar nu acelora care doresc un credit tocmai pentru ca nu au altfel de resurse.

  • Schimbari pe piata creditelor
  • Creditul imobiliar: Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, considera ca acest tip de credit se va dezvolta "dupa ce vor intra invesitori care vor face case aici. Creditul ipotecar a inceput sa se dezvolte dupa 2000, dar mai ales dupa 2003". - spune Vasilescu.

    Pe de alta parte, nu este de ignorat costul mare al acestui tip de credit - care se intinde pe o periaoda mai mare de timp, spre deosebire de un credit pentru automobil sau pentru alte nevoi personale, cu o durata mai mica. Este cunoscut ca pretul creditului este cu atat mai mare cu cat durata sa este mai mare, de aceea acest tip de credit devine unoeri impovarator.

  • Credite pentru banii UE: Odata cu aderarea la UE, in Romania vor intra cateva milioane de euro pe zi. Acesti bani nu se dau la inceperea investitiei, ci dupa ce ea a fost realizata. Astfel, firmele vor apela la credite si este de asteptat ca bancile sa fie mai flexibile in a acorda astfel de credite.

    Romania nu poate deveni piata de consum fara sa produca

    Adrian Vasilescu: Sunt foarte multe idei ca, din momentul in care vom intra in UE, vom fi transformati intr-o piata de consum, de fapt, intr-o piata de desfacere pentru tarile din UE. Este o bazaconie, noi pentru a fi piata de desfacere, trebuie sa fim in primul rand piata de productie pentru ca o piata de desfacere are nevoie de bani.

    --- extrase din "Obiectiv Europa", editie speciala Antena 3, realizata in parteneriat cu EurActiv.ro si "Le Monde Diplomatique"; moderator: Adriana Avram.----

    Fisiere video:
  • Investitii cu miza (M. Preoteasa)
  • Dobanda la credite nu scade (A. Vasilescu)
  • Ce sanse are un roman sa ia un credit din strainatate (M. Preoteasa, A. Vasilescu)